Domweg gelukkig in Groesbeek


Hoofdschuddend stapte John de Wolf in de bus. De voormalige Feyenoorder is tegenwoordig trainer bij GVVV en doet het daar goed. Maar vanavond even niet. Zijn ploeg was voor een dolenthousiast publiek volledig onder de voet gelopen. Vanuit zijn raampje zag hij de overvolle kantine waar de schlagermuziek alweer was opgezet. De geur van de fakkels nog in de lucht, nee het was geen pretje geweest in Groesbeek.

Op de 4-0 nederlaag was niets af te dingen geweest. In de kantine was het feest dus in volle gang, eindelijk was de roemruchte club weer daar waar het hoorde. De beste amateurploeg aller tijden was na vandaag eindelijk ook weer echt de beste van heel Nederland. De tweede periodetitel en kwalificatie voor het KNVB-bekertoernooi lagen voor het grijpen. ‘De kortste weg naar Europa’, volgens de grootste optimisten.

Promoveren naar de Jupiler League hoefde dankzij Jong AZ nog niet. Zat ook niemand op te wachten. Op vrijdag- of maandagavond in de file naar Emmen. Voldoen aan vuistdikke boeken met regels voor betaald voetbalclubs. Die sprong hadden de buren van Achilles vier jaar geleden al gemaakt. Nee, lang leve het amateurvoetbal. Geen uitvakken, geen gedoe. Groesbeek staat in heel Nederland bekend als voetbaldorp nummer één. De grootste spelers van N.E.C. komen niet voor niets uit het oude smokkelaarsdorp. Henk Grim en Arno Arts zullen instemmend knikken als ze deze woorden lezen, maar we hebben het eigenlijk over internationale klasbakken als Jantje Peters en Jasper Cillessen.

Kijk, uitgaan kun je goed in Nijmegen. De melange met de tienduizenden Achterhoekers, Limburgers en Brabanders die via hun studie in onze stad aanmeren, combineren prima met de geboren Nijmegenaren. Niet alleen met de Vierdaagse is het hier feest. Sterker nog, menig Nijmegenaar haalt opgelucht adem als de wandelaars en feestgangers weer zijn vertrokken. Als ze weer lekker een stoel op een van de vele terrasjes uit kunt zoeken om achter een speciaal biertje, het trage leven voorbij te zien gaan. Groot is niet altijd beter.

Veel inwoners van Groesbeek bezoeken de wedstrijden van N.E.C., daar kun je alle sterren van de eredivisie zelf bekijken. Maar de derde helft is vele malen beter bij de eigen Treffers. Daar hoef je ook niet door moeilijke poortjes, geen kaartjes kopen aan het loket zonder clubkaart en als je wilt hang je nog lekker over een stang naar de wedstrijd te kijken. Intussen spelen de kinderen op het speelkussen of trappen zelf een balletje op een ander veld.

De afgelopen weken is het feest nog groter dan normaal. Want hoewel niemand het toe zal geven, stak het de afgelopen jaren toch wel dat de zwartwitten van Achilles 29 een niveau hoger speelden in het betaalde voetbal terwijl De Treffers al een tijdje niet meer de beste van Nederland was bij de amateurs. Zo bezien werd De Treffers een beetje het Feyenoord van het amateurvoetbal. Grote club, veel supporters, geen prijzen. Maar onder voormalig N.E.C.-speler en trainer Anton Janssen doen De Treffers hun naam weer eer aan en regent het doelpunten. Wilt u een avondje uit, kan ik u van harte een wedstrijd van De Treffers aanraden. Niet verder vertellen alsjeblieft, want de gigantische kantine kent ook zijn grenzen.

 

Uitgave:

APR17
 

Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Vanaf deze maand schrijft hij maandelijks een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview