Van de Energieweg naar de Coolsingel  

 

Afgelopen week waren we toevallig even bij Feyenoord. En daar werkt een oude bekende. Wat mij betreft de beste speler die Groot Nijmegen ooit voortbracht. Een van de belangrijkste spelers is de nieuwe Deense spits die iedere dag in de leer is bij een illustere stadgenoot. Nou ja hij komt natuurlijk officieel uit Wijchen, maar los van het feit dat Wijchen al bijna aan Nijmegen is vastgegroeid, voetbalde hij als klein mannetje in Nijmegen.

Onze mooie stad staat natuurlijk vooral bekend vanwege de Vierdaagse, de linkse signatuur en als oudste stad van Nederland. Toen de Romeinen hier aankwamen was een van de eerste brieven richting Rome, dat het onmogelijk leek verder te gaan. Zo moerassig waren die lage landen. Goed nieuws voor ons inwoners van Noviomagus (nieuw veld). Want de tenten werden opgeslagen en de fundamenten van wat nu Nijmegen is werden gelegd. Aan geschiedenis geen gebrek hier aan de Waal.

Met de sportgeschiedenis is het nooit echt wat geworden met Nijmegen. Na dik honderd jaar is N.E.C. nooit verder gekomen dan titels in de eerste divisie, verloren bekerfinales en zo nu en dan een Europees avontuur. Het zegt alles dat een 2-3 nederlaag tegen Barcelona nog steeds de meest besproken wedstrijd is uit onze stadsgeschiedenis. Als we echt objectief kijken is Quick 1888 de meest succesvolle club van Nijmegen (en zelfs heel Gelderland) afgemeten aan prijzen. Die club won in 1949 ‘gewoon’ de KNVB-beker. Trouwens ook de club waar Piet Velthuizen leerde keepen, maar dat terzijde.

Quick dus de beste club. Maar wie is de beste voetballer uit Nijmegen? Het is de vraag die nog wel eens op wil duiken aan een stamtafel met vrienden. Vaak wordt dan Jan Peters genoemd. Die komt weliswaar uit Groesbeek, maar speelde natuurlijk lang voor N.E.C. Ouderen bezweren dat Cas Janssens toch echt beter was. Maar iemand die zelden of nooit genoemd wordt is een jongen die voor Blauw Wit speelde. SV Blauw Wit uit 1914, spelend aan de Energieweg 45, is al 110 jaar oud. Het clubhuis keurig door de leden gemetseld.

Op de website van de club is op het eerste gezicht niets terug te vinden van de voetstappen van Roy Makaay. Het mannetje dat later spook genoemd werd omdat hij altijd net als iedereen zich begon af te vragen, waar hij was, ineens vanuit het niets een machtig schot of kopbal deponeerde in het net van de tegenstander. In München, Madrid, Manchester. Echte liefhebbers weten al over wie het gaat. Over Rudolphus - Roy - Makaay, die niet door N.E.C. maar door Vitesse werd weggeplukt van de Energieweg.

Vitesse kreeg zakken vol geld voor hem en later zagen we hem op tv topscorer van Spanje en zelfs Europa worden. Scoren in Manchester, Madrid en München. Vele treffers later nam hij afscheid bij Feyenoord met een hattrick tegen Heerenveen. Zijn laatste balcontact was een treffer. De teller in het betaalde voetbal stokte daarmee op 256 competitietreffers. Niet slecht voor een pupil die begon bij Balgoij en later SC Woezik (Wijchen), DIOSA (Balgoij) en SV Blauw Wit (Nijmegen). Een hoopgevende gedachte voor al die kinderen met dromen die de komende weken weer over de regionale velden denderen. Je kunt ook als je hier geboren bent keeper worden van Barcelona of spits van Bayern München. De Nijmeegse Goffert is weer een Bloedkuul geworden met jongens uit de eigen opleiding in de schijnwerpers. Nijmegen is weer trots op N.E.C. en dat past wel bij het nieuwe elan van de stad die de laatste jaren steeds mooier aan het worden is. Nog even en er is niets meer te nuilen bij N.E.C. 

 

Uitgave:

MRT17
 

Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Vanaf deze maand schrijft hij maandelijks een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview