Hoera... Hyballa ist da!  


Het was nog ergens in mei. De competitie was net ten einde. Namen als Tom Dumoulin en Daphne Schippers domineerden de kranten. Op een mooie zomerse dag meerden we even bij De Goffert aan. Bij NEC waren zoals iedere zomer de verwachtingen niet al te hoog. Handhaven was het devies voor het komende seizoen. De nieuwe trainer werd gepresenteerd. Een Duitser met een Nederlandse moeder. Ene Peter Hyballa. Nooit van gehoord. Wat op zich al bijzonder is.  

Meestal wisselen de clubs een vast cirkeltje trainers als ware er een stoelendans ronde beschikbare dug-outs. Hyballa bleek een jonge vent, een trainer zoals we eigenlijk nog nooit ontmoet hadden. En ontwikkelaar, die al een serie boeken op zijn naam had en al vanaf zijn achttiende pionierde. Binnen een paar minuten zaten we in een geanimeerd gesprek over Nijmegen, Nederland en N.E.C.

Bij negen van de tien trainers krijg je dan een gesprek waarin de ene doceert en de ander luistert. Jij bent dan degene die luistert naar de Alfa man tegenover je. Niets van dat alles met deze enthousiasteling. Een open vent met veel vragen en bovenal veel ambitie. Maar ook nog enthousiast als een jongen, die voor het eerst verliefd is. Een ding was zeker, het zou geen saai seizoen worden in Nijmegen. Ook Hyballa zag in augustus de seizoengids van VI waar N.E.C. door alle kenners ergens rond een degradatieplaats werd gepositioneerd.

Hoe anders is alles een half jaar later. Onder de bijna bezeten leiding van die jonge Duitser, was het vanaf dag één volle bak voor de selectie. Verbijsterd zaten ze in hun stoelen bij zijn presentatie. Met beelden van de huldiging van de spelers van IJsland in Reykjavik, op de achtergrond stond de nieuwe trainer te brullen: “Wij zijn ook IJsland!” En wie (terecht) dacht dat er onder Ernest Faber al hard werd getraind, kwam er nu achter wat echt hard trainen inhield.

De alleroudsten die de trainingen al decennia bezoeken, moesten onwillekeurig terugdenken aan de jaren zeventig toen de volledig bezeten Wiel Coerver de spelers over de Zevenheuvelenweg joeg, bomen liet omhakken en ze liet kappen en draaien tot ze duizelig waren. Volledig uniek. Onder zijn regime bloeide het ene talent na het andere op in Nijmegen. Frans Thijssen uit Malden, Jantje Peters uit Groesbeek, Jan van Deinsen uit Tiel. Ze haalden later allemaal het Nederlands elftal.

Decennia later staat N.E.C. daardoor nog steeds te boek als ontwikkelclub. Het kan toeval zijn, maar de laatste maanden kijkt Nederland steeds vaker bewonderend naar Nijmegen. Talenten als de twee uit Arnhem weggekaapte ventjes Ferdi Kardioglu (17) en Jay-Roy Grot (18) krijgen niet alleen kansen, ze pakken ze ook. Grot lag al na een paar maanden bijna uit de selectie. Hyballa was het helemaal zat met het ‘ja-maar gehalte’ van het talent. De boodschap kwam blijkbaar aan want Grot schoot zich in de schijnwerpers. Net als Kardioglu. Die schrok zich een ongeluk toen hij mocht debuteren, maar staat een paar maanden later in alle boekjes van alle scouts.

De Nijmeegse Goffert is weer een Bloedkuul geworden met jongens uit de eigen opleiding in de schijnwerpers. Nijmegen is weer trots op N.E.C. en dat past wel bij het nieuwe elan van de stad die de laatste jaren steeds mooier aan het worden is. Nog even en er is niets meer te nuilen bij N.E.C.

Uitgave:

FEB17
 

Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Vanaf deze maand schrijft hij maandelijks een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

 

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview