Herfst
en de melancholie van buienradar


Column: Sjembek 


De lente was pril, de zomer in Nijmegen frivool met een tropische eindspurt, maar de herfst is rijp. Het ruikt er nog steeds naar het leven, maar de afdronk is al die van de dood.Bladeren vechten om hun bestaan en voordat ze de strijd opgeven, trekken ze hun mooiste rouwkleed aan en vullen ze de lege terrassen van de stad. De natuur hult zich in de met nevel gevoerde winterjas. Af en toe een paar dagen mooi weer, maar straks heersen regen, wind, storm. Depressies teisteren het dak van huis en mens. 

Oogstmaand, wijnmaand, slachtmaand. De natuur geselt de kale velden en jaagt de mens naar binnen. Achter de kachel. Het zomerse lichtvenster sluit en het laatste avondrood zakt robijnrood weg in het eerste glas bokbier. Het is herfst. Melancholie en gezelligheid wedijveren om een plaatsje bij het knapperende haardvuur. De dagen worden korter. Prachtige luchten jagen over het stadslandschap. Soms is de natuur mild en heerst de oudewijvenzomer, een laatste prentbriefkaart van de zomer die de koffers pakt.
Maar meestal is het meteen raak.

Weg zon: regen, wind, storm beheersen het leven in de stad. Het weer geselt de natuur en dwingt met striemende slagen de mens tot een buiging. Gezicht naar beneden, het hoofd als een lans tegen het beukende geweld. De natuur veegt zich met onmetelijke krachten de opkomende slaap uit de ogen. Het zal niet lang meer duren. Hoogstens een paar maanden en de winterslaap zal het landschap beheersen. 

De cyclus is rond. Leven is dood geworden. Maar voordat het zo ver is, zorgt de herfst voor een gouden finale. De kerstverlichting danst boven de winkelstraten met hun feestelijk verlichte uitnodigende etalages. De oogst is van het land, het vee vet, het wild spitst de oren. De bladeren aan de bomen maken zich op voor het laatste bedrijf. Ze trekken hun mooiste kleren aan en toveren bomen van groene zuilen om tot monumenten van pracht en praal.

De mens die door de regen en de wind naar binnen is geblazen, steekt de kachel aan. Het is de tijd van melancholie, neerslachtigheid en gezelligheid. Met het vallen van de blaadjes en de laatste stralen zon is de stemming onder druk komen te staan. Het lichtvenster in het hoofd wordt niet meer gevoed en de winterdepressie ligt op de loer. Het pijnappelkliertje stuurt melatonine op pad, het hormoon dat bij dieren winterslaap veroorzaakt. Het wordt aangemaakt in het donker en afgeremd in het licht. Maar als de dagen korter worden en de donkere nachten langer, is de melatonine afscheiding verstoord en is de mens gevoeliger voor depressies. 

De behoefte aan slaap en eetlust groeit, zin in seks neemt af. Maar het is niet alleen pessimisme troef bij de warme kachel. De herfst doet haar uiterste best om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Een prachtige natuur waar paddenstoelen, beukennootjes, eikels en kastanjes de paden plaveien.

Voor lange wandelingen om buiten de donkere nevels uit het hoofd te verjagen. En op de valreep een festival om de zo broodnodige culturele vitamines binnen te halen. Geniet en laat buienradar maar lullen.

Uitgave:

NOV16 

 
Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder  eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!


Lees meer columns

Klik hier

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview