Valkhof Museum


Het is er in één keer. De verliefdheid. Nietsvermoedend loop ik door het Belgische Tongeren. Een stadje, een tongval van Maastricht verwijderd. Smalle straatjes, een kathedraal, een statig plein, cafeetjes, een kilometerlange zondagse rommelmarkt, mooie hotels. Een soort Nijmegen, en daarom voel ik me er ook thuis. Ook al omdat Tongeren net als Nijmegen een Romeinse stad is.

Ze waren hier ook, die Romeinen en hebben hun sporen net als in Nijmegen achtergelaten onder de grond en zichtbaar in een museum, het Gallo Romeins Museum. En daar slaat die verliefdheid in als een bom. Ze hangen aan de muur: Romeinse schonen, een historische orgie tussen intrigerende Romeinse teksten, filmbeelden, sierobjecten en het sensueel naakt van de beroemde kunstfotograaf Marc Lagrange: Timeless Beauty. Tijdloze schoonheid. Een tentoonstelling om verliefd op te worden.

Wat een vondst, wat een lef, wat een tijdloze moed om zo’n tentoonstelling te maken. Hoe lok ik het publiek het museum in: nou ZO! Maak een eigentijdse deal met de geschiedenis. Het is niet het enige wat uit de koker van het Tongerense culturele walhalla komt: ook de gladiatorententoonstelling is Made in Tongeren. Dezelfde gladiatorenoptocht friste later het Nijmeegse Valkhofmuseum op. De Karelstad (164.000 inwoners ) scoort veel minder bezoekers dan Tongeren (30.000 inwoners!).

Wat is er toch mis? Eerst dacht ik nog dat het een eigentijdse ‘ínstallatie’ was, zo’n modern kunstwerk: het bestuur, de medewerkers, de directeur rollebollend over de straat, kunstzinnig de chaos van deze tijd demonstrerend. Maar het is echt: ruzie in de tent. Het Nijmeegse antwoord op het succes van zoveel andere musea buiten de randstad, zoals in Leeuwarden met hun topper over Tadema. De aantrekkelijkheid van musea in Groningen, Assen, Enschede. En vergeet De Fundatie in Zwolle niet, waar je half Nijmegen ontmoet in de zoveelste succesvolle tentoonstelling. Er gaat dus van alles boven Nijmegen.

Wat hebben die musea wat Nijmegen niet heeft? Hier halen ze als antwoord de Gebroeders van Limburg maar weer eens van stal. Misschien ligt het antwoord in Tongeren, waar de Romeinen in ieder geval veel meer creativiteit, moed, lef en eigentijds denken in het DNA van de Belgische stad hebben achtergelaten. Zo ook met Tongerens kerkelijke erfenis in het Teseum, een eigentijds museum in de wangen van de kathedraal. Ze zuigen je mee in het christelijke verleden van de streek en vervoeren je met een eigentijdse beleving (muziek, koptelefoon, beeld) in het DNA van die tijd. Zo ga je hedendaags met je kostbare en dierbare gouden verleden om. Er gaat meer mis als het om verkopen van Nijmegen gaat. Ik begrijp het niet. We wonen in de mooiste streek van Nederland, waar weer minder toeristen komen. Wat is er fout? Gebruiken we een verkeerde deodorant?

Dus naar het walhalla van het reizen: de vakantiebeurs in Utrecht. Hoe verkoopt de stad zich daar? Nou niet. Als je de stand van Gelderland al gevonden hebt, dan staat daar ergens verscholen één tafeltje met een bordje: Nijmegen Arnhem. Pure armoede in de schaduw van de Achterhoek die zich in alle charme, gezelligheid en warmte presenteert.

Hoort de noodklok klept. Haal de toeristische lokdoos uit de stad. Gooi de deuren van het museum tijdelijk dicht, doe de ogen open, kijk niet naar elkaar maar kijk rond, ga op retraite in Tongeren. En Rijk van Nijmegenaren: ga ook massaal naar Tongeren om te zien hoe tijdloos schoonheid wél kan zijn. En wordt net als ik verliefd op Lucretia en haar vriendinnen.

Uitgave:

FEB17

 
Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder  eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview