Jeroen van der Boom: 

veelzijdig artiest met Nijmeegse roots

 

De 44-jarige Jeroen van der Boom is een zeer allround artiest. Hij is niet alleen entertainer, maar ook zanger, televisiepresentator en jurylid. Momenteel is de van oorsprong Nijmegenaar te zien op SBS6 in het programma Wedden Dat Ik Het Kan samen met presentatrice Sylvie Meis. Daarnaast kent iedereen hem natuurlijk als een van de drie Toppers (samen met Gerard Joling en René Froger) en van hitnummers als Jij Bent Zo en Eén Wereld, en als jurylid van The Voice of Holland. We spreken Jeroen in een prachtig boerderijpand in Laren waar het management van Jeroen gevestigd is.

 

Binnen word ik hartelijk begroet door een vrolijke Jeroen: “Wat fijn schat, dat je helemaal uit Nijmegen bent komen rijden om mij te interviewen. Geweldig!” BN’ers arrogant? Vast wel een paar, maar Jeroen van der Boom weet tenminste ook de lokale media te waarderen. Enthousiast begint de zanger te vertellen over zijn eerste levensjaren in Nijmegen.

“Mijn vader werkte bij de gemeentepolitie en de rijkspolitie. Toen werd je gestationeerd in een gemeente. Daarom heb ik tot ongeveer mijn vierde in Elst gewoond. Ik ben in het Radboudumc geboren, want daar zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde behandeling. Mijn moeder had namelijk moeite met een kindje krijgen. In het Radboudumc werkte een arts die mijn moeder kon begeleiden.”
 

“Mijn moeder had moeite met een kindje krijgen”


Nijmeegse link
En dat is dan ook de enige link die Jeroen met Nijmegen heeft, al nuanceert hij dit wel na een korte stilte: “Mijn link met Nijmegen is misschien toch wel groter dan ik zelf denk”, vertelt de zanger terwijl hij met zijn vinger over zijn kin strijkt. “Mijn ouders woonden vroeger naast vrienden, een stel met twee kinderen. Ook toen we Elst verruilden voor Bloemendaal, hielden ze dat contact. Op zondag gingen we vaak bij ze op bezoek. Ik verveelde me daar tot ik het Yahama-orgel ontdekte in de woonkamer. Ik was zo gefascineerd door dat orgel, met al haar kleurtjes. Daar zat ik dan, als 4-jarige achter het orgel. Mijn eerste muzikale ervaring was dus op Nijmeegs grondgebied.” 

Het Nijmeegse orgel komt terug in Jeroen’s nieuwe theatertour genaamd Dit Ben Ik, van bruiloft tot ArenA. Het orgel zal speciaal overkomen uit Lent waar het nu staat, zodat Jeroen zijn optredens kan openen op dat bewuste orgel. En dat is toch best bijzonder. 

Tijdens zijn theatertour neemt Jeroen het publiek mee naar het begin van zijn carrière, toen hij alleen nog op bruiloften of partijen speelde. “De voorstelling begint op dat moment in mijn leven”, vertelt de zanger enthousiast. “Van daaruit werk ik in een heel persoonlijke show naar het heden toe. Bijzonder is dat het publiek op een bepaald moment in de show zelf kan bepalen welke liedjes zij willen horen.” Op 3 februari 2017 is Jeroen met zijn theatertour te zien in de Stadsschouwburg in Nijmegen.

 

“Mijn eerste muzikale ervaring was op Nijmeegs grondgebied”

 

Wedden Dat Ik Het Kan
Maar voor dat Jeroen met zijn tour begint, is hij eerst nog op tv te zien. Ook het derde seizoen van het tv-programma Wedden Dat Ik Het Kan op SBS6 wordt namelijk door Jeroen gepresenteerd. Dit keer samen met Sylvie Meis. En dat vindt hij toch wel erg leuk. “Ik mag alles doen wat ik wil tijdens dit programma. Er is geen kader als ik de vloer op ga. Er zit zeshonderd man in het publiek, en behalve de kijkers thuis wil ik hen ook een leuke avond bezorgen. En dan natuurlijk het presenteren met Sylvie. Ze heeft een bepaalde glamour over zich heen, veel Nederlanders denken ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Daarom probeer ik ook te zoeken naar die lekkere Hollandse nuchterheid, door te springen en gek te doen. En dat lukt ons samen erg goed.”

In mijn eendje
Tussen al die activiteiten door heeft Jeroen ook nog eens tijd voor een eigen televisieprogramma genaamd ‘In mijn eendje’. Ja, je leest het goed. ‘In mijn eendje’ met een d. Via YouTube en de Facebookpagina van de zanger kunnen liefhebbers korte filmpjes bekijken waarin te zien is hoe Jeroen met zijn rode Citroën 2CV op pad gaat. “Ik heb dit autoootje op Marktplaats gekocht en helemaal zelf opgeknapt. Zonder navigatie en af en toe een lekkend dak, cross ik in deze eend het hele land door om mensen te verrassen. Ik film alles zelf. Ja, dat leidt soms wel eens tot verkeerde camerabeelden of slecht geluid, maar het gaat juist om de boodschap, om iemand te verrassen. En dat hobbyisme, het niet doen om mezelf in de picture te spelen maar omdat ik het echt wil, daarvoor doe ik het.”

Uitgave:

DEC16 


Tekst: Lieke Beijer


Lees meer interviews

Klik hier

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview