Jochem van Gelder in Wie is de Mol: 

“Wachten, Van Gelder, wachten...”

 

Tijdens zijn deelname aan Wie is de Mol heeft Jochem van Gelder (53) uit Beneden-Leeuwen zich van zijn beste kant laten zien. Wellicht niet als de meest tactische speler (omdat hij door velen werd aangezien als de ‘hulpmol’), maar wel als mens. Met zijn Maas en Waalse nuchterheid, vriendelijke houding en ‘goed’ gevoel voor het maken van bondjes, wist Van Gelder het tot de laatste drie kandidaten te schoppen. Na deze intensieve ‘Wie is de Mol’, is het voor de goedlachse Van Gelder tijd voor een nieuw avontuur.

“Wie is de Mol was echt fantastisch”, vertelt Jochem. “Het was zeer indrukwekkend, maar de reis heb ik niet als zwaar ervaren. Ik vond het vooral heel erg leuk. Ik had me voorgenomen dat het niet erg zou zijn dat ik dingen zou doen die je niet snel verwacht van een brave huisvader. Daarom vond ik het geen probleem om een extra bondje te nemen. Ik dacht ‘fuck it’, ik doe het gewoon. Ik moet er in blijven. Als mijn andere bondje dat niet goed vindt, dan moet ze me maar meer informatie geven.”


“Ik dacht 
‘fuck it, ik doe het gewoon’”


Die manier van overleven had Jochem niet achter zichzelf gezocht. Hij blikt wat dat betreft terug naar het moment dat hij samen met de overgebleven kandidaten bij de proef zat bij Fort Rock Mountains. Voor de niet-Molloten onder ons: dat is de proef waarbij de kandidaten gekleurde hesjes kregen en een vrijstelling konden winnen door ongezien een vlag midden in een weiland te bemachtigen. “Deze proef draaide om geduld. Maar als ik iets níet heb, dan is het geduld. Ik ben eerder ongedurig en ongeduldig. Daar zat ik dan, tussen de bosjes op de prairie. Ik heb mezelf constant toegesproken en gezegd: ‘wachten, Van Gelder, wachten’. Uiteindelijk won ik de vrijstelling die me naar de finale leidde. Ik weet zeker dat dit een les is die ik in mijn verdere leven meeneem. Als ik weer eens ongeduldig ben, zal ik zeker terugdenken aan dat moment. Dan zal ik mezelf wederom toespreken: ‘wachten, Van Gelder, wachten’.”

Goede gesprekken
Dat moment van geduld lijkt nu voor Jochem aan te breken. Momenteel heeft hij een contract bij SBS6 waar hij het programma Lachen Om Home Video’s presenteert. Maar de Lauwenaar wil na 25 jaar tv maken meer. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind Lachen Om Home Video’s een super leuk programma, maar ik wil ook andere dingen doen. Goede gesprekken hebben met mensen, geïnteresseerd door kunnen vragen. Ik hoop dat ik daar de kans voor krijg bij SBS6.”

In de tussentijd zit hij niet stil. Samen met entertainer Ron Bons is hij druk bezig met een nieuwe theatershow. “We zijn de theatervoorstelling Wereldbetermakers aan het maken. Ja, het is echt Wereldbetermakers en niet ‘wereldverbeteraars’. Wist je dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen in de wereld behoren? Hoe gaaf is het als je juist aan die kinderen vraagt hoe je kinderen in minder gelukkige omstandigheden kunt helpen.” 

Laurentien
De bedoeling van de theatervoorstelling is om de bewustwording van kinderen te vergroten en om samen een plan te bedenken om de wereld beter te maken voor álle kinderen. Alle ideeën worden gebundeld in een boek dat aan het einde van de tour wordt aangeboden aan de premier van Nederland. “Sinds een aantal weken hebben we een warm contact met prinses Laurentien en haar stichting Missing Chapter. Ze is zo enthousiast dat ze er persoonlijk voor wilt zorgen dat het boek niet zomaar in ontvangst wordt genomen door de minister-president, maar dat er ook echt iets mee wordt gedaan. De prinses is nu ook beschermvrouwe van de Wereldbetermakers.”


“Ik wil ook 
andere dingen gaan doen”


“Zakelijk gezien is het belangrijk dat er weer ergens een contract getekend kan worden. Als het aan mij ligt het liefst weer bij SBS6, maar als het daar niet kan, dan maar ergens anders. Ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in.”

Meer weten over de theatershow Wereldbetermakers? Kijk dan op www.wereldbetermakers.nl.

Uitgave:

APR17  


Tekst: Lieke Beijer
Foto: Marcel Krijgsman 

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview