In Café Balthazar krijg je naast je koffiekopje ook een kattenkopje


Een kat. Je houdt ervan, of je houdt er niet van. De Nijmeegse Sanne Versteeg? Die is dol op katten. En wat is er nu leuker dan die kattenliefde te combineren met je werk? Voor Sanne lijkt het zo klaar als een klontje. De komende maand opent ze de deuren van haar eigen Nijmeegse kattencafé - genaamd Balthazar - aan de Van Welderenstraat 46. Dat wordt dus naast een kopje koffie ook een kattenkopje.

Sanne (33) staat te popelen om met haar eigen kattencafé te beginnen. Het concept bestaat al sinds 1989. Het is begonnen in Azië en inmiddels overgewaaid naar Nederland. Het idee voor een eigen kattencafé begon bij Sanne een paar jaar geleden. “Het idee ontstond toen ik samen met een vriendin in 2015 een kattencafé in Amsterdam bezocht. Ik vond dat zo’n briljant en fantastisch idee, maar met mijn algemene cultuurwetenschappelijke achtergrond kon ik het me niet voorstellen dat ik zelf ooit zoiets zou gaan doen. Afijn, toen ik vorig jaar in ’s-Hertogenbosch zag dat daar óók een kattencafé was geopend, wist ik het zeker: ik wil eenzelfde concept in Nijmegen!”

Daarna begon het creëren van een ondernemingsplan, iets dat Sanne verrassend goed af ging. Toen zij ook al een makelaar in de arm nam, om zich eens te oriënteren op de mogelijke locaties, raakte het hele idee in een stroomversnelling.

Thuisgevoel
“Zodra ik dit pand binnen loop, krijg ik precies het gevoel dat ik wil overbrengen op de gasten. Een warm thuisgevoel. Je ploft hier neer, de katten zitten klaar om je op te vangen. Het is nu nog even met veel fantasie kijken, maar straks hangen hier allemaal kattentrapjes en -bruggetjes waar de katten overheen lopen. Door het hele café zijn er vides waar de katten zich kunnen terugtrekken.” Maak je je zorgen om een mogelijke kattenhaar in je broodje of kopje thee? Niet nodig, het kattencafé voldoet volledig aan de regels van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit
 

“Belangrijk dat katten het fijn vinden om te worden geknuffeld en te spelen”


Voordat Sanne het pand kan betrekken, moet er natuurlijk geld bijeen worden geschraapt. Daarom is ze een crowdfunding gestart om haar eigen spaargeld aan te vullen met giften. “Een kattencafé is niet bepaald een super winstgevende onderneming. Laat ik het zo zeggen: je wordt er niet rijk van. De crowdfunding is een fantastische gift, waarover ik geen rentekosten hoef terug te betalen aan de bank. Dat maakt de maandlasten heel overzichtelijk. Daar komt bij dat ik door middel van die crowdfunding erachter ben gekomen hoeveel draagvlak er is onder de Nijmegenaren voor dit kattencafé.”

En dat is kennelijk genoeg, want in zeven weken tijd heeft Sanne ruim 23.000 euro opgehaald. Dat bedrag is bepaald niet voor de poes. Of eh, in dit geval wel natuurlijk… 

Geknuffeld
In juni gaan de deuren open en wordt het kattencafé behuisd door zo’n vijf à acht katten. “De katten worden geselecteerd op basis van karakter en geschiedenis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de katten het fijn vinden om onder de mensen te zijn, om lekker te worden geknuffeld en het leuk vinden om te spelen. De katten moeten hier gelukkig worden.”

En niet alleen de kat, maar ook de mensen worden hier hopelijk gelukkig. “Mijn doel is om verbinding te leggen tussen mensen. Kattencafé Balthazar: home like home should be.”

Uitgave:

MEI17  


Tekst: Hans Jacobs
Foto's: Marcel Krijgsman 

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Het Goffertpark

Het Nijmeegse Ziggodome

Lees meer
Interview