De Maldense familie Niessing: al generaties lang ‘in de fotografie’

“Ook Marco Borsato komt bij ons”


Het schoonmaken van een fotocamera is een niet alledaagse bezigheid bij de gemiddelde consument. Sterker nog: wie denkt daar nou eigenlijk aan? Nou Maldenaar Ton Niessing (55) bijvoorbeeld, samen met zijn dochter Lis (23)! Met hun unieke technieken weten ze van elke gebruikte camera weer een helderschone camera te maken. En dat op een manier die ze zelf helemaal hebben ontwikkeld. Zelfs BN’ers als Marco Borsato, Frits van Eldik en Hans Wientjes weten het familiebedrijf in Heumen inmiddels te vinden. Een uit de hand gelopen hobby is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal succes.

De winkel Chipclean is dit jaar al 12,5 jaar gevestigd in Heumen. De passie voor camera’s is er bij Ton met de paplepel in gegoten. “Ik ben als kind begonnen met fotograferen. Op mijn 14e had ik al mijn eerste cameraatje. Het zit in de familie, mijn oom en opa fotografeerden ook. Het is een familietik, fotograferen zit ons in de genen.” En die zijn ook overgebracht naar dochter Lis, die met vaders de camera’s reinigt. “Het is inderdaad erfelijk”, zegt Lis. “ Voordat ik een foto maak, zie ik het beeld al. Ik voel het aan. Het zit in je, je ziet het of je ziet het niet.”

 

“In iedere ruimte dwarrelen tienduizenden stofdeeltjes”


Met zijn achtergrond als bakker, daarna een carrière als slager, om vervolgens bij Philips te werken, is Ton misschien wel een fotograaf met een aparte achtergrond. “Door mijn astma kon ik niet langer bij de bakker werken, want er hangt daar gewoon veel te veel stof. De slager was ook al geen succes, want van de koude koeling naar een warme winkel, was ook niet bepaald goed voor mijn astma. Toen ben ik naar Philips gegaan, waar ik stofvrij leerde werken.”

Missen
Bij Philips bleef Ton lange tijd werken, maar daarnaast bleef hij in zijn vrije tijd fotograferen. Totdat hij een unieke formule ontdekte. “Toen ik jaren geleden een fotoshoot had in Texas in de Verenigde Staten, kwam ik erachter dat de sensor van mijn camera vies was. Dus zocht ik contact met Canon. Daar hoorde ik dat ik de camera vier tot zes weken kwijt zou zijn als ik alleen de sensor wilde laten reinigen. Zolang kon ik die camera natuurlijk niet missen.”

En zo ontstond het idee van Chipclean. Met zijn achtergrond als slager, waar hij alles leerde over hygiëne en bij Philips, waardoor hij alles wist van stofdeeltjes, borrelde bij Ton het idee op om voortaan zelf camera’s te gaan reinigen. “In iedere ruimte dwarrelen tienduizenden stofdeeltjes. Die zie je met het blote oog bijna niet, maar er zijn per kubieke meter wel 30.000 tot 70.000 stofdeeltjes. De chip van de camera is daar heel gevoelig voor. Als die deeltjes op de chip gaan zitten, krijg je minder scherpe foto’s. En dat wil je natuurlijk niet.”

Humberto Tan
Inmiddels hebben vader en dochter allerlei manieren bedacht hoe ze camera’s op professionele wijze kunnen reinigen. Van heinde en verre komen daarom allerlei vak- en hobbyfotografen naar hun Heumense zaak. “We hebben klanten door heel Nederland, maar ook klanten uit Tanzania, Curaçao, zelfs eentje uit het Australische Perth”, zegt Ton. En dat is bekend Nederland niet onopgemerkt gebleven. “Marco Borsato is hier ook geweest, maar ook Jan Vermeer, Edwin Smulders, Rutger Geerling, Pim Ras, ga zo maar door.” “We wachten nog op Humberto Tan”, vult dochter Lis lachend aan.

Ton hoopt ooit eens zijn tot nu toe nog geheime techniek te kunnen verkopen. “Maar daarvoor heb ik nog een lange weg te gaan. Zoals het nu gaat, is het prima. Ik verdien samen met mijn dochter onze boterham, en we hebben er veel lol in. Wat wil je nog meer?”

Meer info: chipclean.nl


Uitgave:

MRT17  


Tekst: Lieke Beijer
Foto: Marcel Krijgsman 

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview