Nijmeegse Rose 

is veelvuldig kampioen koffie!


Als klein meisje keek Rose van Asten (38) mee met haar moeder hoe zij de lekkerste filterkoffie zette van de meest verse koffiebonen. Inmiddels zet Rose haar eigen koffie en doet dat op een buitengewoon hoog niveau  Zij is zelfs veelvoudig kampioen op het gebied van koffie. De beste barista van Nederland, mogen we wel zeggen. Want al in 2006 won Rose de Dutch Barista Championship, het begin van een glansrijke koffiecarrière. We spreken af in grandcafé Moenen, hartje Nijmegen. 
 

Hoe is het allemaal begonnen?
“Jaren geleden had ik een bijbaantje in de Blonde Pater, dat café onderaan de Houtstraat dat beroemd werd door de koffie. Ik had toen nog helemaal niks met koffie. En als ik het dronk, maakte ik warme chocolade en deed daar een kopje espresso in. Alles om ervoor te zorgen dat ik geen koffie hoefde te proeven. Omdat ik verlegen was, stond ik het liefst achter de bar. Om mezelf te verzekeren van die plek, besloot ik om de beste koffie te maken. Dan zou ik niet in de bediening hoeven te werken.”

Hoe kun je nou de beste koffie maken, terwijl je het zelf niet lust?
“Ik kreeg hulp van Louis Claus, de inmiddels overleden eigenaar van de Blonde Pater. Hij proefde alles, ik vertrouwde volledig op hem. En dat werkte eigenlijk best goed. Hij was echt als een mentor voor me. In 2002 werd voor het eerst een koffiewedstrijd georganiseerd, in 2003 deed ik mee en eindigde ik op de derde plaats. Want ja, winnen terwijl je zelf de koffie niet lust, dat werkt natuurlijk niet. Totdat ik verliefd werd op de Australische kampioen barista, Paul. (Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken, LB.) Toen leerde ik wel proeven. Hij lokte me altijd uit om te proeven, zorgde ervoor dat ik overal een hapje of slokje van nam. Ik heb toen zóveel geleerd over smaak.”

Smaken en geuren, is dat belangrijk voor je?
“Ja, heel belangrijk. Koffie is op mijn pad gekomen, maar smaak is echt mijn passie. Ik hou zoveel van smaken en geuren. Als ik ergens binnenloop, neem ik altijd de geur in me op. Ik ben ook heel gevoelig voor parfum. Voordat ik ga proeven, weet iedereen in mijn omgeving dat ze me niet moeten kussen. Want anders blijft hun parfum rond me hangen, en dat blijf ik dan ruiken. Smaken en geuren zijn echt een belangrijk onderdeel van mijn leven.”
 

“Ik had helemaal niks met koffie!”


Vertel 
eens Rose, hoeveel kopjes koffie drink je nou op een dag?
“Haha, dat valt eigenlijk nog best mee. Ik drink zo’n twee à drie kopjes op een dag. Dat is dan een espresso, een lekkere filterkoffie, of een kleine cappuccino. Daar kan ik echt van genieten, een klein kopje cappuccino.”

Wat is volgens jou de lekkerste koffie?
“Er zijn legio mogelijkheden qua smaken. Ik vind het zelf heerlijk als ik perziktonen proef, of mandarijnen. Alles kan terugkomen. Als je geen koffie lust, maar het wel wilt proberen, begin dan met koffie uit Ethiopië. Dat is een fruitige koffie. En proef drie totaal verschillende koffies, zodat je echt kunt kijken wat je lekker vindt. Doe dit altijd met goede, vriendelijke begeleiding. Dat is het fijnst. Je kunt echt van alles proeven in koffie, van chocolade, kaneel tot aan verschillende kruiden. Maar zelf houd ik toch wel van fruitige koffie.”

De lekkerste koffie van Nijmegen drink je bij: 

Uitgave:

FEB17  

Tekst: Lieke Beijer
Foto: Marcel Krijgsman 

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview