Nieuwe snoepcreaties voor de kerst

Belgische kunstwerken in een Hollands jasje


Terwijl half Nederland zich druk maakt om welke kleur kerstballen in de kerstboom moeten hangen, maken Mehrinke (44) en Henk (47) Spiessens, eigenaars van Chocola Belga zich meer zorgen om het kerstsnoepgoed. Ieder jaar weer staat de chocolaterie voor een uitdaging om nieuwe creaties voor de kerst te bedenken. UIT Nijmegen nam een kijkje in de keuken van de Nijmeegse chocolaterie. 


Drie grote bakken met witte, melk en pure chocolade staan dit jaar garant voor heerlijk kerstsnoepgoed. Want tussen de oliebollen door moeten er natuurlijk ook kerstkransjes en chocoladebonbonnetjes worden gegeten. “Of zoals ze het op z’n Belgisch zeggen, pralines”, weet de Belgische Mehrinke te vertellen. “We proberen dit jaar bijzondere en klassieke smaken te combineren. De kerstkransjes en bonbons moeten bijzonder zijn. Daarom kiezen we voor warme smaken als likeur en champagnetruffel. Die smaken hebben we alleen met de kerst, daarom blijven ze ook bijzonder.”

Houd je niet zo van likeuren en champagne truffel? Niet getreurd, je kunt ook nog kiezen voor onder andere karamel-kaneel, karamel brûlée, pistache hazelnoot, amandel en cranberry. Je leest het al, de keuze is reuze. 

Niet alleen de smaak is belangrijk, maar ook over de kleuren en vormen wordt hard nagedacht. “Je hebt twee soorten bonbons, doorhaal bonbons waarbij je eerst de vulling maakt en dan de chocola erover doet. Of je maakt eerst een mal en daar doe je dan de vulling in. Dat is een verschil van dag en nacht en maakt de bonbons telkens weer speciaal”, vertelt Mehrinke, terwijl ze voorbeelden uit de stellingen haalt. “Maar ook de kleuren zijn belangrijk. Warme kleuren horen bij de kerst. Daarom zijn veel van onze pralines versierd met de kleuren goud, brons, groen en rood.” 

Wie het zelf eens wilt zien: Chocola Belga is gevestigd aan de Burchtstraat 77 en aan de Bisschop Hamerstraat 6 in Nijmegen.

 

Uitgave:

DEC16 


Tekst: Lieke Beijer
Foto’s: Marcel Krijgsman


Lees meer interviews

Klik hier

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview