De soap van de Zomerfeesten van 1983:

 De slag om André Hazes

 

Het is bloedheet. Een dikke 32 graden. Maar daar trekken ze zich niets van aan, want André komt. André Hazes, de volkszanger. Moordend populair bij jong en oud. Van de oude dame tot aan de punker. Uren hebben ze gewacht en dan is het half vijf, de zondagmiddag van de Zomerfeesten 1983 op het parkeerterrein van het Mariënburg. 
 

Daar is hij dan: het gejuich is tot in Arnhem te horen. Amor, Amor, Amor, zingt de meest populaire zanger van Nederland. Een hoogtepunt. Niet alleen van de Zomerfeesten van nu 24 jaar geleden, maar ook van een maandenlange soap-opera rondom de zanger. Een strijd met bedreigingen, jaloezie, haat en nijd, verdeeldheid binnen het Actief Comité dat de Zomerfeesten organiseert, verwarring en opbieden tussen twee artiestenbureau’s: Koekoek uit Ede, die voor het Actief Comité werkt en het Nijmeegse bureau van Leo Lucassen en de strijd om het populairste plein van de stad: Plein 44 waar het Actief Comité heerst en het oprukkende Koningsplein met het Mariënburg van Ton Lenting en zijn café De Stoof.

Slimme Leo
Maanden zijn ze met elkaar aan de slag. Alles draait om André, die op de slotavond van de Zomerfeesten een jaar daarvoor de harten van iedereen gestolen heeft. Dat schreeuwt om een herhaling. Daar is iedereen het over eens. André wil, het Actief Comité wil. Het bureau Koekoek maakt een notitie.

Maar ook Leo Lucassen heeft een goede neus. Hij neemt contact op met de toenmalige manager van Hazes, Joop van den Ende. Leo wil een claim op Hazes, de hele Zomerfeestenweek lang. Kan, zegt Joop van den Ende, maar André is die week op vakantie. Dan wordt het stil totdat André bij Van den Ende weggaat en Sjaak van Loon zijn nieuwe manager wordt. Leo staat op de stoep. André gaat een week later op vakantie en zit de hele feestweek in de artiestenstal van Leo Lucassen.

Ellende
Dan klopt ook bureau Koekoek bij Sjaak van Loon aan. Pech, zegt Sjaak. Te laat. Bel maar met Leo. Dan begint de ellende. Ton Lenting heeft André geboekt. Chantage wordt er geroepen, ruzie, advocaten worden ingeschakeld, gesprekken van de kemphanen in de Vereeniging. Zonder resultaat. De NMB probeert André nog voor veel geld op Plein 44 te krijgen, maar vangt bot. Nu 24 jaar later onthult Leo Lucassen dat hij met John Bertine de voorzitter van het Actief Comité naar Hazes is toegegaan om alsnog André ook op Plein 44 te plaatsen. Leo Lucassen: “André zei toen hij Bertine zag: bij die kapper ga ik nooit op het podium.”

Uiteindelijk staat Vanessa op de slotavond op het podium van Plein 44. André zingt op het Lentingpodium op het Mariënburg ‘Een beetje verliefd’. De échte winnaars van de soap zijn de Nijmegenaren die én Vanessa én André hebben gekregen. De beroemde geheimzinnige Modderman rent van vreugde in zijn blote kont door de stad.

Terugplassen
Het was me het Zomerfeestje van 1983 wel, want er is ook nog een knetterende ruzie over de prijs van het bier. De horeca wil naar 2 gulden per pilsje. Maar dat wordt door de Economische Controledienst verboden. Ton Lenting opent de boeken en rekent op een viltje in de krant voor dat minimaal 1,95 gulden echt wel nodig is. Het blijft 1,75 gulden. Na de feesten geeft het Actief Comité na alle commotie er de brui aan. De burgemeester wordt ingeschakeld en pas in september en na lang praten wordt de Vrede van Nijmegen getekend. Dat waren nog eens spannende Zomerfeesten, heel wat anders dan de routinefeesten van nu, met terugplassende muren die kaatsen met wildplassers als hoogtepunt.

Uitgave:

JUNI17  


Tekst: Hans Jacobs
Foto's: Archief Ton Lenting

Bekijk de laatste berichten

Studentikoos

ABBA in de bieb

Lees meer
COLUMNS

De Boekhoorn Boys

Maandelijkse column geschreven door voetbaljournalist Iwan van Duren

Lees meer
COLUMNS

Kattencafé Balthazar

naast je koffiekopje ook een kattenkopje

Lees meer
Interview