Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

17-stemmig koorconcert in Stevenskerk op 11 september

11 september - 15:00 t/m 17:00

€22,50

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Stevenskerk, van oorsprong een pelgrimskerk, wordt er op 11 september 2022 om 15.00 uur een bijzonder muziekstuk uitgevoerd: Path of Miracles (2005) van de Engelse componist Joby Talbot. Dit zeventienstemmige koorwerk gaat over de ervaringen die pelgrims naar Santiago de Compostella sinds jaar en dag ondergaan op hun reis. Het geklaag over de weg (elke dag hetzelfde), het eendreunige geslof, de brandende zon, de roddels over medepelgrims (“de Engelsen bestelen je”), de duivel die zijn streken levert, de herbergier die je belazert, het wordt allemaal op een herkenbare wijze uitgedrukt in dit stuk. Onbeschrijfelijk is de vreugde als eindelijk Santiago in zicht komt, en een uitbundig feest losbarst. Daarna volgt de rust en het besef iets bijzonders volbracht te hebben: het bereiken van Santiago is echt een wonder.

Het koorwerk bestaat uit vier delen, genoemd naar de belangrijkste plaatsen langs de route. De delen zijn uiteenlopend van karakter, maar verschillende korte muzikale motieven die steeds terugkomen brengen verbinding aan. De tekst is van de hand van Robert Dickinson, die zich deels baseerde op teksten uit middeleeuwse handschriften, en hier en daar een aanhaling uit de psalmen die de pelgrims door de eeuwen heen tijdens het lopen gezongen hebben. Meerstemmig en soms door elkaar heen klinkt er Grieks, Latijn, Spaans, Baskisch, (oud-)Frans, Galicisch, Engels en Duits. De pelgrims spraken tenslotte ook allerlei talen. De moderne hoofdtekst is in het Engels.

De muziek is eigentijds maar ligt goed in het gehoor en is op diverse plaatsen ritmisch opzwepend en pakkend; dat verraadt de achtergrond van componist Talbot, die van huis uit slagwerker is.

Het concert wordt uitgevoerd door het Luna Kamerkoor onder leiding van dirigent Wolfgang Lange. Het Luna Kamerkoor, opgericht in 2012,  is een projectkoor voor (ver)gevorderde amateurzangers uit heel Nederland. De repertoirekeuze richt zich voornamelijk op muziek vanaf de 19e eeuw. Het koor bracht in 2015 Path of Miracles in een Nederlandse première en voerde het vervolgens in 2017 en 2019 opnieuw uit op verschillende plaatsen in het land. Dit concert (11 september 2022, 15.00 uur) wordt de eerste keer dat het stuk in Nijmegen te horen is.

Gegevens

Datum:
11 september
Tijd:
15:00 t/m 17:00
Kosten:
€22,50
Evenement Categorie:
https://lunakamerkoor.nl

Organisator

Luna Kamerkoor

Locatie

Sint Stevenskerk
Sint Stevenskerkhof 62
Nijmegen, 6511 VZ Nederland
+ Google Maps