Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cantate BWV 114 “Ach, lieben Christen, seid getrost”

13 oktober 2019 - 19:30 t/m 20:30

Uitvoering van de koraalcantate BWV 114 “Ach, lieben Christen, seid getrost”

Bach componeerde deze cantate in 1724, zijn tweede jaar in Leipzig – dat wel het jaar van de koraal-cantates wordt genoemd. BWV 114 is zo’n echte koraal-cantate, dat wil zeggen dat de tekst in alle delen een letterlijke dan wel vrije weergave is van de opeenvolgende verzen van een in Bachs tijd bekend kerklied. Het eerste en het laatste vers vormden de letterlijke tekst voor het openingsdeel en het slotkoraal; de overige verzen werden in bewerkte vorm gebruikt voor de tussenliggende aria’s en recitatieven.

We openen met een levendig deel voor koor en orkest, waarin de koraalmelodie als “cantus firmus” in lange noten gezongen wordt door de sopranen, driftig omspeeld door de hobo’s, de fagot, en de strijkers, samen met de andere koorstemmen. De narigheid die ons overkomt: we hebben het er eigenlijk zelf naar gemaakt, maar we mogen ons toch ook getroost weten in ons verdriet.

Dan volgt een brede, rijk versierde maar ook veel-eisende aria voor tenor en fluit met continuo (cello en orgel). Waar moeten we onze toevlucht zoeken? is de smartelijke vraag. In het daarop volgende uitvoerige recitatief is het de bas die, in de rol van Christus, de gelovigen toespreekt. Het recitatief gaat over in een meer vloeiend arioso waar de tegenstelling wordt weergegeven tussen onze hoogmoed die voor de val komt, en de weg omhoog die uiteindelijk leidt naar een nieuw leven.

Vervolgens zingen de koor-sopranen een nieuw couplet van het lied, met daaronder een leuke, eigenzinnige fagot-partij. Dit leven zullen we moeten afleggen om het ware leven te bereiken.

Daarna wordt de stemming positief, in majeur, met een zelfverzekerde, troostrijke aria “Du machst, o Tod, mir nun nicht ferner bange” voor de alt, begeleid door de hobo en strijkers. Maar het is interessant te horen hoe we ook hier dan toch ineens weer door duistere mineur-toonsoorten worden gevoerd waar de alt zingt dat wij allemaal ooit zullen moeten sterven.

Volgt een kort en eenvoudig tenor-recitatief, waarin de overgave aan God centraal staat, die ons het leven zelf allereerst heeft gegeven.

Het slotkoraal wordt van tevoren kort (vierstemmig) ingestudeerd, zodat iedereen dat mee kan zingen. Wil je alvast oefenen? Kijk dan op onze website.

Locatie

Petruskerk
Schependomlaan 85
Nijmegen, GE 6543 XV Netherlands
+ Google Maps