Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LAND VAN TAAL & WAAL – NEDERLAND vs BELGIË met IRIS PENNING (NL), STOOMBOOT (BE), MARCEL RÖZER, In ‘t HOF

20 februari - 20:30 t/m 22:30

€8,00

Land van Taal en Waal is maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in het Nijmeegse Trianon. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Storende factor in deze is Marcel Rözer, die te pas en te onpas de kunstenaars het hemd van het lijf vraagt. Muzikale gastheer is de Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof zorgt voor een muzikale omlijsting van de avonden.

Zeg mij wat je zingt en ik weet wie je bent! Vaak worden de lyrische mogelijkheden van onze taal schromelijk onderschat. Het Nederlands zingt even goed als een andere taal. Een lied heeft zoveel meer kracht en verbeelding als het in je moerstaal wordt gezongen.

In deze editie ontmoeten Nederland en België elkaar op artistieke wijze.

Iris Penning (NL)
Iris Penning (1993) maakt Poëtische Pop. In Augustus 2019 won ze de Belgische NEKKA-wedstrijd. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen door de muziekmedia.

Ze is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt, en een lettertype maakte van haar handschrift. In Maart 2019 kwam naar nieuwe plaat uit, “Liever vieze voeten”, die op menig radiostation en Spotifyplaylist te horen is.

Stoomboot (BE)
Stoomboot is de Vlaamse Spinvis Niels Boutsen. Niels vertrekt altijd vanuit tekst en alles gaat zich plooien naar het verhaal.
De teksten zijn vaak gewoon en gemoedelijk, mooi passend bij de luchtige jazzy sfeer van de muziek. Muziek met trage tot middelmatige tempi, en in het midden van het album gaat alles even de hoogte in. In de tracks Geef het spook geen kans en Boze wolf komen heftige dingen aan bod zoals de burn-out van de vrouw van zanger Niels. Spook gaat over een burn-out. “Dat is iets dat ik probeerde te vertellen in het kader van Stoomboot maar waar ik nooit de juiste woorden voor vond. Deze muziek is een vliegend tapijt voor dat verhaal”.

“De ultieme luisterplaat, die alvast op een shortlist mag voor plaat van 2019″ – Platomania
“Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat” – OOR
“Ook op deze plaat tovert de jonge artiest met woorden en snijdt ze op een aangrijpend manier herkenbare onderwerpen aan over het wachten en streven in je leven.” – 3voor12
“Op dromerige, meeslepende akoestische muziek draagt ze haar met zachte ‘g’ gezongen passages voor waarnaar je wel even móét luisteren, want haar teksten beklijven en zorgen voor een zekere spanning.” – Musicmaker

In ’t Hof is gitarist, zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller. Zijn liedjes, in de traditie van Bob Dylan en Nederlandse troubadours zoals Alex Roeka en Maarten van Roozendaal, fonkelen in het schemerduister van alternatieve pop en kleinkunst. Liedjes over alledag met soms niet alledaagse teksten. Melodieuze luisterliedjes met Nederlandse teksten die er toe doen!

Marcel Rözer is schrijver en journalist. En dagvoorzitter. En programmamaker. Dat is veel en hoe kun je dan ergens goed in zijn? Wat is zijn kracht, of zo u wilt zijn Unique Selling Point? Het antwoord luidt; vragen stellen en verhalen maken. Of beter nog; de juiste vragen stellen en de mooiste verhalen maken. Vragen die dingen duidelijk maker en verhalen die de vaak ingewikkelde werkelijkheid recht doen.

Gegevens

Datum:
20 februari
Tijd:
20:30 t/m 22:30
Kosten:
€8,00
Evenement Categorie:

Locatie

Club Trianon
Berg en Dalseweg 33
Nijmegen, 6521BA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0243229189
Website:
www.trianonnijmegen.nl