Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ in Museum Kasteel Wijchen

17 augustus 2019 - 13:30 t/m 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 13:30, repeating until 25 augustus 2019

We trouwen nog steeds op z’n Romeins

Van 17 t/m 25 augustus 2019 zal de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ Museum Kasteel Wijchen aandoen. Bezoekers kunnen op 21 augustus zelfs een ware Romeinse bruiloft meemaken, waarin de ceremonies, symbolen en rituelen en de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk aan bod komen. Ontdek ‘de mooiste dag van je leven’ tweeduizend jaar terug in de tijd!

Bezoekers van de reizende pop-up expositie zullen verrast worden met interessante weetjes over onze Westerse huwelijksrituelen en hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Zo wisselen we nog steeds ringen uit, dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook verankerden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet waardoor het samenzijn een juridische basis kreeg. Hierdoor werden bijvoorbeeld erfenissen overzichtelijk en juridisch beheersbaar. En kon de vrouw, die meer rechten had dan bij veel andere oude volkeren, van haar man scheiden als hij het te bont maakte. En zelfs haar eigen bezittingen beheren! Verder bepaalde de wet dat de man maar met één vrouw getrouwd kon zijn.

De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien, maar gaat ook dieper in op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie en het huwelijkse leven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt veel over de positie die beiden innamen in de maatschappij, maar ook hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van tradities of vooroordelen. Zo veranderde er in de loop der jaren veel betreft sociale status, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. En juist die veranderingen zijn vandaag de dag heel herkenbaar als het gaat over thema’s als ‘vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’ en ‘genderrollen’.

Romeinse huwelijksceremonie
Woensdag 21 augustus 2019 wordt een Romeinse bruiloft nagespeeld. Levende Romeinse Geschiedenis Groep Corbvlo neemt je deze middag mee terug in de tijd en demonstreert hoe een Romeinse trouwceremonie in zijn werk ging.

Wanneer en waar?
De expositie is van 17 t/m 25 augustus 2019 te zien in de Raadzaal van Kasteel Wijchen tijdens de openingstijden van het museum (wo t/m za 13-17 uur, zo 11-17 uur).
De huwelijksceremonie wordt gehouden op woensdag 21 augustus 2019 om 13.30 uur in de kasteeltuin van Kasteel Wijchen.

Kijk voor meer informatie en de andere locaties: www.romeinen.nu/romeineningelderland

Toegang
De pop-up expositie en huwelijksceremonie zijn gratis toegankelijk, bezoek aan het museum is niet inbegrepen.
Kijk voor meer informatie op  www.museumwijchen.nl.

Over Romeinennetwerk Gelderland
Romeinennetwerk Gelderland is een platform voor regionale samenwerking op het gebied van Romeinse geschiedenis. Het netwerk bestaat uit gemeenten, historische en archeologische verenigingen, erfgoedorganisaties en musea in Gelderland. Door de krachten te bundelen, vertellen ze samen in heel Gelderland het verhaal over het Romeins verleden en de limes.

Gegevens

Datum:
17 augustus 2019
Tijd:
13:30 t/m 17:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Museum Wijchen
Kasteellaan 9
Wijchen, 6602 DA Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.museumwijchen.nl/