Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pop-up museum ‘Voorbij de stereotypen’

9 oktober 2019 - 11:00 t/m 31 oktober 2019 - 17:00

Gratis

Van 4 t/m 30 oktober staat in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis het pop-up museum ‘Voorbij de stereotypen’ over ‘zij/hij’ in de Nijmeegse historie.

Wat is het geworden: jongen of meisje? Dat is vaak de eerste vraag wanneer een kind geboren is. Waarom willen we dat eigenlijk weten? Maakt het iets uit? Ja, zeker wel. Achter die simpele vraag zit een wereld van veronderstellingen over te verwachten eigenschappen, taken en levenslopen van jongens en meisjes.

Die veronderstellingen projecteren we niet alleen op nieuwe generaties, maar ook terug op het verleden. Terecht? Dat is nog maar de vraag. In deze editie van 024 Geschiedenis gaan we op zoek naar alternatieven voor de stereotype tweedeling in zij/hij.

Mannen als machthebbers? Niet altijd. Denk maar eens aan de beroemde keizerin Theophanu aan wie we Nicolaaskapel te danken hebben. Vrouwen die sieraden dragen? Niet altijd. De opgegraven middeleeuwse skeletten met sieraden uit Lent blijken van mannen te zijn. We maken kennis met ondernemende vrouwen en zorgende mannen. Met vrouwen op de barricades en mannen in jurken. Vrouwen en mannen van een tiental Nijmeegse organisaties werkten eendrachtig samen om deze tentoonstelling over stereotypen in de Nijmeegse geschiedenis mogelijk te maken. Kijk, lees en laat u verrassen!

prof. dr. Dolly Verhoeven

Praktische informatie
Locatie: het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26, Nijmegen
Toegang: gratis
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11:00 – 17:00 en zondag 12:00 – 17:00.
Het pop-up museum is een initiatief van het Regionaal Archief Nijmegen, Archeologie Gemeente Nijmegen, Stichting Gebroeders van Lymborch, Stichting Vlegel, Nationaal Fietsmuseum Velorama, Stichting Memento Mori, Van ‘t Lindenhoutmuseum, Museum Het Valkhof, HistorieRijkNijmegen, Katholiek Documentatie Centrum, Pride Photo Nijmegen, GSV Excalibur, NSG Groenewoud, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Gemeente Nijmegen en Studio 0404.

Gegevens

Begin:
9 oktober 2019 - 11:00
Einde:
31 oktober 2019 - 17:00
Kosten:
Gratis
Website:
www.024geschiedenis.nl

Organisator

024geschiedenis
E-mail:
024geschiedenis@gmail.com
Website:
www.024geschiedenis.nl