Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Stranger Than Paranoia: Paul van Kemande/Budha Building + ICP Orchestra

24 december - 19:30 t/m 22:00

€25

Festival Stranger Than Paranoia beleeft dit jaar de 28ste editie en is inmiddels al voor 6e keer te gast bij Podium JIN. Vanwege de coronabeperkingen is het festival dit jaar iets kleiner van opzet. Zo vinden er niet drie, maar twee concerten op een avond plaats. Aan kwaliteit heeft Stranger than Paranoia echter niets ingeboet! Naast een optreden van het legendarische ICP Orkest een optreden van saxofonist Paulvan Kemenade/Budha building

 

Paul van Kemenade/Budha Building (a.k.a. Hans Timmermans)

Het festival opent met een bijzonder duo van altsaxofonist van Kemenade en Budha Building -electronics / pc sampling.

Budha Building is de alias van Hans Timmermans een multi-instrumentalist en elektronicakunstenaar. Met een compleet leger aan elektronica en computers om zich heen schept hij klankwerelden die zich bewegen tussen etnische-, ambient– en filmklanken – en alles wat zich daartussen kan bevinden. In grove lijnen zou je kunnen stellen dat het elektronicapotentieel van Budha Building een heel orkest in zich bergt en dan nog wel een met onbegrensde mogelijkheden. Tommermans is al 25 jaar acrief in de electronische muziek en heeft producties gemaakt voor internationale bedrijven als Discovery Channel, VH1, HBO en National Geographic

 

Saxofonist Paul van Kemenade beweegt zich soepel tussen verschillende muzikale settingen, van bop tot flamenco en van vrije impro tot klassiek. Hij weet als geen ander ongewone bezettingen samen te stellen. Het duo van Kemande/Budha Building is hiervan het zoveelste voorbeeld.

 

Van Kemenade en Timmermans vonden elkaar in de zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden en een nieuw project was een feit. Gedurende een tour in Rusland werden de ingrediënten verzameld voor hun cd Russian Roads (2020). Het album is weer een mijlpaal in het oeuvre van Paul van Kemenade.

Vanavond een kleine reis over Russian Roadsfasten your seatbelts

 

Bezetting : Paul van Kemenade – sax, Budha Building –electronics/pc sampling

 

Muziek:

https://www.youtube.com/watch?v=eHNIuYBFSNY

https://www.paulvankemenade.com/cd/russian-roads/

 

Website:

https://www.paulvankemenade.com/

 https://www.hanstimmermansmusic.com/budha-building

 

 

ICP Orchestra (Intsant Composers Pool)

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.

Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo blijkt uit recensies uit de internationale media. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News na een recent optreden, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’ New York Times: ‘They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.’

Het repertoire van ICP bestaat voor een belangrijk deel uit composities van pianist Misha Mengelberg, die in 2017 op 81-jarige leeftijd overleed in Amsterdam. Geïnspireerd door Duke Ellington koos hij voor musici met heel verschillende achtergronden, ieder met een geheel eigen stijl. De plaats van Mengelberg is ingenomen door Guus Janssen, die ook als componist zijn bijdrage levert. Aanjager van het stel is drummer Han Bennink, bekend om zijn extraverte manier van spelen.

‘Dada humour everywhere threatens to infiltrate the sawing strings, riffing horns and leapfrog rhythms; the group’s stock-in-trade is to confound expectations by distorting the familiar and carousing with the irrational. Wear a safety helmet while listening’ (The Wire)

Bezetting: Michael Moore – altsax/klarinet, Ab Baars – tenor sax/klarinet, Tobias Delius  – tenorsax/klarinet, Wolter Wierbos  – trombone, Guus Janssen – piano, Mary Oliver  -(alt)viool,, Ernst Glerum  -bas, Han Bennink –drums.

Muziek:

https://www.youtube.com/watch?v=0VuN-doOK9w

 

 

Locatie: Podium JIN in Brebl

Zaal open: 19.00

Aanvang:  19.30

Kaarten voorverkoop: € 25 (excl. € 0,79 service kosten)

https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/stp-van-kemenadebudha-building-insta

 

 

Alleen kaarten in voorverkoop!

www.jinjazz.nl

Gegevens

Datum:
24 december
Tijd:
19:30 t/m 22:00
Kosten:
€25
Evenement Categorie:
Website:
https://jinjazz.nl/agenda/event/?id=514

Organisator

Podium JIN
Website:
jinjazz.nl

Locatie

Brebl
Waalbandijk, 14, e/f
Nijmegen, 6541 AJ
+ Google Maps
Telefoon:
0653398204
Website:
https://www.facebook.com/dollhousequeerparty/