Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Verbeelding van de Waal. Een interactieve beleving van de rivier

14 maart - 10:00 t/m 30 augustus - 17:00

Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is in De Bastei de expositie ‘Verbeelding van de Waal’ te zien. Een interactieve beleving van de Waal.

Hollandse rivieren gaan meestal ‘traag door oneindig laagland’, maar soms zijn ze verraderlijk en ontembaar. Enerzijds een aanhoudende dreiging voor onze veiligheid, anderzijds een onuitputtelijke bron van inspiratie. Rivieren hebben Nederland gevormd en bieden adembenemende vergezichten en natuur. Ze zijn essentieel voor de handel en verbinden dorpen en steden met elkaar. Ook in het Waalgebied leven daarom al meer dan 10.000 jaar mensen aan de rivieroevers.

Vanwege dit eeuwenlange samenleven met de rivier vormt het Waalgebied een schatkist aan verhalen. In de nieuwe expositie van De Bastei, hét museum aan de Waalkade in Nijmegen, wordt deze verhalenrijkdom op eigentijdse wijze gepresenteerd. Bezoekers worden uitgenodigd de verhalen binnen te stappen.

Beleef de veelzijdige geschiedenis van het rivierengebied. Ontdek de historie van vergeten veldslagen en offerplaatsen. Ervaar welke spannende natuurverschijnselen, schipbruggen en verdronken dorpen een rol spelen in het verhaal van de rivier.

In deze interactieve expositie worden de bezoekers ook uitgedaagd om de verhalen zelf vorm te geven: hoe loopt het verhaal bij jou af? De expositie is te zien t/m 30 augustus 2020.

Inspiratiebron
De expositie is een vervolg op het samenwerkingsproject van De Bastei, Museum Het Valkhof, Erfgoed Gelderland, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en Bureau Overland.

Binnen dit samenwerkingsproject is de rol van de Waal als inspiratiebron voor kunstenaars uitgewerkt tot het verhaal van de rivier. De verschillende aspecten van dit verhaal worden toegelicht in een internetspecial op MijnGelderland en in de catalogus Verbeelding van de Waal. Het doel van dit samenwerkingsproject is om uiteenlopende organisaties in het rivierengebied – maar ook particulieren – te inspireren en te ondersteunen in het presenteren van hun verhaal over de rivier. De expositie ‘Verbeelding van de Waal’ is een voorbeeldproject, waarbij nieuwe makers zich laten inspireren door de rivier, om op deze manier een jonger publiek te betrekken bij het erfgoed van de rivier.

De Bastei heeft Oddstream betrokken bij de realisatie van deze interactieve expositie. De expositie is samengesteld door Arthur Duindam. Deze interaction designer is in 2018 is afgestudeerd aan ArtEZ en is momenteel werkzaam bij ShoSho. De vormgeving is in handen van Maartse Hazen. De technische ondersteuning wordt verzorgd door Revolute.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 te Nijmegen, ingang aan Lange Baan 4, telefoon 024 – 3297070. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is € 9,00 voor volwassenen en € 6,00 voor kinderen (4 t/m 15 jaar). Kijk voor meer informatie op www.debastei.nl of volg ons op Twitter en Facebook.

Gegevens

Begin:
14 maart - 10:00
Einde:
30 augustus - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://www.debastei.nl/

Locatie

De Bastei
Waalkade 83-84
Nijmegen, 6511 XR Nederland
+ Google Maps
Website:
https://www.debastei.nl/