Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vijfdelige cursus Klimaatverandering & Kolonialisme

30 maart 2023 - 19:30 t/m 21:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every week that begins at 19:30 on donderdag, repeating until 30 maart 2023

€245,00

Het wordt wel de grootste en meest bedreigende crisis van onze tijd genoemd: de klimaatcrisis. Wist je dat de keuzes die in het Nederlandse koloniale verleden zijn gemaakt een enorme impact hebben op ons huidige klimaatbeleid? De invloed van de mens op het klimaat en de atmosfeer is zo ingrijpend dat het huidige tijdperk ook wel het antropoceen wordt genoemd. Lange tijd werd vooral verwezen naar de industriële revolutie als het historische beginpunt van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Sinds enkele jaren wijzen echter steeds meer aardonderzoekers, historici, filosofen en activisten op de koloniale wortels van klimaatverandering.

Welke parallellen zijn er aan te wijzen tussen de exploitatie van mens en cultuur? Hoe weerspiegelen en reproduceren hedendaagse klimaatinitiatieven mondiale koloniale relaties? Waarom worden de gevolgen van klimaatverandering vooral ondergaan langs de geopolitieke (post)koloniale lijnen? Daarover vertellen dr. H. C. Adriaan van Dis, Josias Tembo MA, dr. Karolien van Teijlingen, dr. Larissa Schulte Nordholt en dr. Rob Lenders je meer tijdens de For the Curious-cursus Klimaatverandering & Kolonialisme. In de colleges wordt daarbij in het bijzonder stilgestaan bij de invloed van het Nederlandse koloniale verleden op het Nederlandse milieu-, klimaat- en landbouwbeleid.

In onze For the Curious-cursussen van Radboud Academy geven we iedereen die nieuwsgierig is – the Curious – een kijkje in de keuken van de wetenschap. De cursus is daarom toegankelijk voor een breed publiek.

Locatie

Campus Radboud Universiteit
Houtlaan 4
Nijmegen, 6525 XZ
+ Google Maps
Telefoon:
(024) 361 61 61
Bekijk de site van Locatie