Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wave: Moonshot part three

23 juli 2022 - 11:00 t/m 30 september 2022 - 17:00

entreeticket

Wave is de derde expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. Het vertrekpunt van de derde tentoonstelling zijn de radiogolven waarmee wetenschappers het zwarte gat waarnemen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals  licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven.

Museum Het Valkhof i.s.m. Radboud Universiteit
Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

Een reis naar het zwarte gat

Voor het oog van de hele wereld presenteerde Heino Falcke, hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, op 10 april 2019 de allereerste foto van een zwart gat. Samen met een internationaal team wist hij de aarde in een enorme radiotelescoop te veranderen waardoor een zwart gat in beeld kon worden gebracht. Het fascinerende feit dat hij een zwart gat – iets dat het menselijk oog niet kan waarnemen – zichtbaar wil maken, vormde voor gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut de aanleiding voor een groot beeldend onderzoek naar het zien van het niet zien. Dit doen Helbach en Wildschut in samenwerking met studenten, docenten en hoogleraren van de universiteit.
De tentoonstellingsreeks Moonshot neemt de bezoeker van Museum Het Valkhof mee op reis naar dit event met steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Onzichtbare golven in en om ons heen

Zwarte gaten zijn via radiogolven te detecteren. Dit soort golven zijn door onze zintuigen echter niet waarneembaar en daarom zijn ze moeilijk voor te stellen. Maar wat gebeurt er als je een steentje in een kalme vijver gooit? Het water toont de beweging. Het golft, rimpelt en botst. Zelfs voor een natuurkundige is het steentje in de vijver een bruikbare analogie voor hoe bijvoorbeeld zwaartekrachtgolven zich in de ruimtetijd gedragen. Dezelfde zwaartekrachtgolven stromen om en door ons heen, bijvoorbeeld wanneer we via de radio (radiogolven) naar Bach luisteren (audiogolven) en we een regenboog zien (lichtgolven). De mens bestaat voor 80% uit water, dus wij stromen, golven, rimpelen en botsen eigenlijk een beetje mee.

Kunst, illustraties en instrumenten verbeelden in Wave dit fascinerende gebeuren.

Deelnemende kunstenaars

Johan Claassen, Tony Cragg, Otto Egberts, Erwin Heerich, Lieven Hendriks, Frank Hutchison, Kinke Kooi, Sjoerd Knibbeler, Cor Litjens, Karel Martens, Joost Rekveld, Bridget Riley, René Roeten, Jan Schoonhoven, Toon Teeken, Koos van Tol en Irene Vonck.

 

Gegevens

Begin:
23 juli 2022 - 11:00
Einde:
30 september 2022 - 17:00
Kosten:
entreeticket
Evenement Categorie:
https://www.museumhetvalkhof.nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/wave-moonshot-part-three/

Locatie

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
Nijmegen, 6511 TB Nederland
+ Google Maps