Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zomerconcert – Nijmeegs Studentenorkest CMC

8 juni 2023 - 20:15 t/m 22:00

Beethovens derde symfonie en Tchaikovsky’s vioolconcert. De één een kantelpunt in de klassieke muziek, de ander een onweerstaanbaar stuk dat niet meer weg te denken is uit het vioolrepertoire. Onder leiding van Pim Cuijpers zal het Nijmeegs Studentenorkest CMC beide stukken op 6 juni in Utrecht en 8 juni in Nijmegen opvoeren. Isobel Warmelink, een violiste geprezen voor haar gepassioneerde spel en fantastische interactie met het orkest, zal de solopartij van het vioolconcert spelen.

Beethovens derde symfonie, ook bekend als “Eroïca”, staat in het rijtje van meest gevierde en baanbrekende werken in de klassieke muziek. Het werk, gecomponeerd tussen 1802 en 1804, doorbrak grenzen in symfonische vorm, lengte, harmonie en in emotionele en culturele inhoud. In het kort: een totale revolutie in de klassieke muziek. Niet voor niets wordt dit werk gezien als het startschot van de Romantiek Het stuk was eerst gewijd aan Napoleon, een man voor wie Beethoven bewondering had. Maar toen Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond, zag Beethoven hier vanaf.

Ook Tchaikovsky had moeite met het vinden van de juiste persoon om zijn vioolconcert aan op te dragen. Dat was een hele zoektocht, want hij had de solopartij zó moeilijk gemaakt dat vooraanstaande solisten het concert niet aandurfden. Het zou ze namelijk flinke reputatieschade kunnen opleveren. En hoewel het stuk tijdens de première met gemengde reacties werd ontvangen, is het uitgegroeid tot een van de meest populaire vioolconcerten. De lyrische melodieën en frisse ritmiek maken het onweerstaanbaar en toegankelijk.

De concerten worden ondersteunt door Wolfgang,  een smartphone app voor live klassieke muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dat moment – hoort in de muziek. Met Wolfgang leer je de gespeelde werken écht kennen en ervaar je de muziek als nooit tevoren.

Tickets kunt u krijgen via onze site: https://www.nijmeegsstudentenorkest.nl/kaarten-bestellen/

Gegevens

Datum:
8 juni 2023
Tijd:
20:15 t/m 22:00
Evenement Categorie:
https://www.nijmeegsstudentenorkest.nl/kaarten-bestellen/

Organisator

Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum
Telefoon:
06 10151715
E-mail:
bestuur@nijmeegsstudentenorkest.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Boskapel
Graafseweg 276
Nijmegen, 6532 ZV
+ Google Maps
Telefoon:
06-39729600
Bekijk de site van Locatie