Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zomerexpeditie bij Expo Bart: kunstenaar Niels Duffhues – Alledaags Avontuur

11 juli - 12:00 t/m 30 augustus - 17:00

Gratis

Zomerexpeditie: Niels Duffhues – Alledaags Avontuur
11 juli t/m 30 augustus (zaterdag & zondag geopend)

Je zou het bijna vergeten: de huidige invulling van het Honigcomplex, waar ook Expo Bart is gevestigd, is tijdelijk. Eind 2021 wordt plaatsgemaakt voor de bouw van woningen. Maar tot die tijd blijft het terrein de creatieve hotspot van Nijmegen. Filmmaker en musicus Niels Duffhues gaat deze zomer met zijn camera op expeditie in het Honig-gebied waarbij hij alledaagse beelden transformeert tot een poëtisch filmdocument. Tijdens een werkperiode bij Expo Bart presenteert hij het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving.

Niets staat vast, behalve zijn uitvalsbasis: zijn tijdelijke zomerstudio in de ruimte bij Bart. Vooruitblikkend oppert hij: ‘Stel: de nieuwbouwplannen zijn niet doorgegaan, maar iedereen is vertrokken. Dat zou passen bij de geschiedenis van de plek, die sinds de Romeinse tijd verschillende rollen heeft gehad en daarna steeds weer werd verlaten.’ Op het lege terrein in verval zou niets gebeuren. En tóch zal er actie zijn. Spelen er kinderen? Wonen er zwervers, of katten?

Afhankelijk van zijn uitgangspunt, dat hem ter plekke wordt ingegeven, kan de insteek totaal anders zijn. ‘Ik begin en kies dan een lijn die ik volg. Neem elektriciteitsmasten. Daaronder mag niet gebouwd worden. Er staan dus geen huizen, maar wat is er wel? Als je sporen volgt, kom je van alles tegen.’ Niels ziet zijn werkproces als een expeditie, met het verschil dat een échte expeditie een vooropgezet doel heeft. ‘ Dat heb ik niet; het gaat mij om de route, het avontuur. Al filmend ontstaan de onderwerpen.’

In de expositieruimte, zijn tijdelijke studio, transformeert hij alledaagse beelden tot een nieuwe, fictionele realiteit. Zijn audiovisuele werk balanceert op het snijvlak van videokunst en cinema. ‘Als een traag voortschrijdende tijdzone, waarin op eigenzinnige wijze verbanden worden gelegd tussen beeld, muziek, tekst en soundscapes.’ Te midden van een solo-expositie met bestaand werk presenteert Niels aan het eind van zijn werkperiode bij Expo Bart het (tussen)resultaat.

Data & tijden
Niels Duffhues – Alledaags avontuur is van 11 juli t/m 30 augustus iedere zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 te beleven in Expo Bart. Vanaf 26 juli is Niels iedere zondag zelf aanwezig om ter plekke te werken en publiek te ontvangen. Het laatste weekend geeft hij een aantal cineconcerten (audiovisuele live concerten met film en muziek). Houd onze website en social media in de gaten voor meer info.

Gegevens

Begin:
11 juli - 12:00
Einde:
30 augustus - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Website:
https://www.expobart.nl/projecten/nielsduffhues/

Locatie

Expo Bart
Waalbandijk 14C
Nijmegen, 6541 AJ
+ Google Maps
Telefoon:
024 3600577
Website:
www.expobart.nl