Er is een woord bedacht voor wat mensen doen als zij het interieur van hun huis vernieuwen in plaats van te verhuizen: ze zijn aan het ‘verthuizen’ (ver-thuizen). Het betekent ‘thuis verhuizen’. Ook de afleiding ‘verthuizing’ wordt al gebruikt.

“Typisch zo’n woord dat, afhankelijk van je stemming, hilariteit of walging oproept, maar dat je na enige tijd toch min of meer normaal gaat gebruiken”, schreef Paulien Cornelisse eind vorig jaar in De Volkskrant. Aanleiding was een NOS-item, waarin verthuizen dé nieuwe woontrend werd genoemd. De meubelbranche profiteert het meest van de verthuizers, maar ook voor winkeliers die vloeren, raambekleding en behang verkopen, zijn drukke tijden aangebroken.

De redenen waarom mensen ‘thuis verhuizen’ kan verschillend zijn. Voor velen is verhuizen momenteel te duur. Verder is de rente momenteel zó laag, dat sparen om die reden nauwelijks zin heeft. Investeren in het eigen woon- en leefcomfort rendeert daarom veel beter. Tenslotte willen steeds meer senioren zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen woning blijven wonen. Met aanpassingen als bijvoorbeeld een traplift, comfortabele zitmeubelen, drempelloze badkamers en makkelijke keukens, is een woning goed ‘seniorproof’ in te richten.

Door gebruik te maken van duurzame materialen en energiezuinige verlichting en installaties, kan verthuizen ook een duurzaamheidsinhaalslag betekenen voor de woning en het interieur. Daarnaast kan het woongenot worden bevorderd door middel van domotica (huisautomatisering of ‘smart homes’). Het draait dan niet alleen om integratie van techniek en bediening ín de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf náár de woning. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de verwarming via gsm, het met één schakelaar uitdoen van alle lichten, het voorprogrammeren van het koffiezetapparaat, of denk aan de zwembadstofzuiger die in werking treedt als er een bepaalde graad van vervuiling is bereikt.

ReMo ImproveWoning inrichting aan huis