Het Afrika Museum in Berg en Dal wordt de komende periode in fases vernieuwd: hierdoor krijgt het hedendaagse Afrika meer aandacht. Groots, revolutionair, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika. In de vernieuwde vaste opstelling die onlangs is geopend wordt de bezoeker geïnspireerd door het Afrika van het heden, verleden én de toekomst. Als bezoeker ervaar je de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design.

Dynamisch en divers, eeuwenoude koninkrijken en gloednieuwe steden. Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven.

In de vernieuwde opstelling worden verschillende thema’s belicht. Zo laat een muurschildering door Brian Elstak de belangrijkste politieke veranderaars en ontwikkelingen uit de jaren vijftig en zestig zien. Tonen de foto’s van Malick Sidibé het optimisme van jongeren in Mali na de onafhankelijkheid. Wordt er een korte film gedraaid van Bob Njenga met een mix van sciencefiction, fantasie, mysterie en humor. Laat Tshibumba Kanda Matulu ons ‘De geschiedenis van Zaïre’ zien tussen 1974 en 1976 en wordt er een jurk getoond uit de collectie ‘She has 99 names’ van modeontwerper Karim Adduchi. Voor deze collectie werkte Adduchi samen met immigranten en vluchtelingen uit diverse landen. Ook zijn er verschillende etnografische topstukken te zien.

In de serie Global, Local, Present worden Nederlanders met verschillende achtergronden geïnterviewd over het thema identiteit. Ze delen hun persoonlijke en professionele visies over de landen, culturen en gemeenschappen waarmee zij zich verbonden voelen. Een reeks video’s toont hoe mensen nu verbonden zijn met het continent.

Met 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken, bestaat er niet zoiets als één Afrika.

Ook tijdelijke tentoonstellingen

Naast de vernieuwd vaste presentatie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te zien. Op dit moment kunnen bezoekers twee tijdelijke tentoonstellingen bewonderen.

Fashion Cities Africa[t/m 1 maart 2020]

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts.

Chocolate Bitter Stories (t/m 1 juni 2020)

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? En wat wordt er aan gedaan om dit te stoppen?

Praktische informatie

Het Afrika Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Tijdens schoolvakantie ook op maandagen geopend. Kijk op afrikamuseum.nl voor meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen, tentoonstellingen en activiteiten.

Kijk vooor tickets en info op www.afrikamuseum.nl of kom langs Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal, 6571 CS