‘Old City, Young Vibe’. Het is de slogan van Nijmegen. De oudste stad van Nederland is nog altijd jong van geest en omarmt vernieuwing. Tegelijkertijd koestert zij de historische schatten en ook bijzondere verhalen over Nijmegen. Een treffend voorbeeld daarvan is de Marikenstraat, genoemd naar Mariken van Nieumeghen. Zij is de sleutelfiguur in een toneelstuk dat omstreeks 1500 in Antwerpen door een onbekende auteur werd geschreven. Mariken heeft niet echt bestaan, maar is desondanks niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Nijmegen.

Sinds 1957 staat op de Grote Markt een standbeeld van Mariken. Toen omstreeks 1990 een originele Nijmeegse lekkernij werd bedacht, kreeg deze de naam Marikenbrood. Rond 2000 kreeg een compleet nieuwe winkelstraat in het stadscentrum de naam Marikenstraat, gebouwd naar een stedenbouwkundig ontwerp van architectenbureau Sjoerd Soeters.

Bijzondere én functionele architectuur

De Marikenstraat werd diverse malen genomineerd voor verschillende vastgoedprijzen en won ook meerdere keren. Wat is er zo bijzonder aan deze straat? Allereerst heeft de winkelstraat twee niveaus, waardoor het hoogteverschil tussen de Burchtstraat en het Mariënburg optimaal wordt benut. De twee niveaus zijn met elkaar verbonden door een lift en roltrappen, waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. De versierde bruggetjes verbinden de linker- en rechterzijde van het bovengelegen deel van de straat met elkaar.
Verder heeft de linkerzijde van de straat een opvallend detail: de gevels hellen steeds iets verder naar voren. Architecte Vera Yanovshtchinsky ontwierp deze redelijk sober gehouden kant van de straat. De rechterzijde komt van de hand van Joris Molenaar, die de gevels van de boven de winkels gelegen woningen telkens een andere baksteendecoratie gaf. De bebouwing wordt aan deze zijde van de straat onderbroken door een pleintje, waar onder de bomen het monument De Schommel staat. Dit gedenkteken voor bijna 800 doden en talloze gewonden die vielen tijdens het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944, is ontworpen door Henk Visch. Ondernemers van de Marikenstraat leveren elk jaar een bijdrage aan de herdenking.

Diversiteit winkels & activiteiten

De winkels in de Marikenstraat zijn erg divers: van modezaken en horecagelegenheden tot winkels voor persoonlijke verzorging en life­style. Hier vind je de mooiste boetiekjes. Ook organiseert de Marikenstraat regelmatig evenementen, zoals de jaarlijks herdenking van het bombardement, activiteiten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de viering van de verjaardag van Sinterklaas.

Een extra bijzonder moment is het 20-jarig jubileum dat de Marikenstraat viert. Zo werden in september de succesvolle Birthday Bash Loterij en het Birthday Bash Event georganiseerd. Tijdens de loterij ontving je bij iedere aankoop vanaf €20,- in een van de winkels in de Marikenstraat een voucher waarmee erg leuke prijzen te winnen waren, allemaal ter beschikking gesteld door de betrokken ondernemers. Tijdens het event werd er geproost met (alcoholvrije) champagne, reed er een DJ rond in een bijzondere fiat 500 en konden kinderen samen spelen op een springkussen in de toepasselijke vorm van een taart. Al met al een bijzonder geslaagd jubileum. Wij zeggen dan ook: óp naar de volgende feestelijkheden en activiteiten! En natuurlijk: ‘shop ‘till you drop!’

Meer weten? Kijk op de website.