Op de dag dat The Rolling Stones in een uitverkochte Johan Cruyff Arena in Amsterdam hun fans voor de zoveelste keer in extase brengen, gaan ze in Nijmegen ook helemaal terug in de tijd. Goed, er zullen minder mensen naar Zaal 7 van LUX komen dan naar de Arena, maar er wordt hier wel degelijk teruggegaan naar de basis van de roemruchte Nijmeegse beatmuziek en dan zitten we midden in de jaren zestig, zo’n halve eeuw geleden dus. Met live muziek, voordrachten, een schildering en films gaan de gedachten op zaterdag 30 september terug naar de tijden van The Mods, The Counts, The Dukes, (Blues) Corporation en de Stella-Kelder, om maar wat te noemen. Centraal op deze avond: slagwerker Johnny Lejeune, inmiddels 70 jaar. “Een van de  echte Nijmeegse beatdrummers”, roept organisator Frank Antonie van Alphen enthousiast.

Uitgave september 2017
Tekst: Leo Preusting

Nee, op optredens van die illustere Nijmeegse bands hoeven de bezoekers niet te rekenen op deze Johnny’s Rockin’ Beat Birthday, zoals het evenement wordt genoemd. Wel neemt good-old Johnny op deze avond plaats achter zijn Ludwig-drumstel van de Schikband. “Deze band neemt je mee”, zei Johnny vorig jaar nog in een interview met UIT Nijmegen. “De Schikband brengt je in een roes. Dat kunnen maar weinig bandjes. Als wij spelen komt de emotie los, de chemie.”

Van Alphen over deze drummer: “Zijn persoon vertegenwoordigt de ontstaansgeschiedenis van de beatmuziek van Nijmegen. Hij speelde in vele bands, was van zijn 18e tot zijn 26e beroeps met zijn Blues Corporation, later Corporation en de Haagse Livin’ Blues. Met die laatste band trad hij in de jaren tachtig op in Sicilië voor 30.000 man. Hij doet het nog steeds bijna in zijn broek als hij het podium op moet.”

Pophistorie

Dus alleen dat al lijkt de moeite waard om een kaartje (á € 10,00) te kopen. Maar er is meer, veel meer. Frank Antonie van Alphen (57), is de grote drijfkracht achter deze unieke avond. Hij heeft zich het afgelopen decennium vooral gestort op de rijke Nijmeegse pophistorie. Hij is een wandelende encyclopedie en weet alles van al die mooie bandjes die deze stad ooit heeft voortgebracht. En schreef er een boek over: TOF!, een 144 pagina’s tellend boek in luxe uitvoering met harde kaft. “Verbaas, huiver, geniet en ben vooral trots op het muzikale geweld dat de stad Nijmegen heeft voortgebracht. Nijmegen swingt, Nijmegen rockt, Nijmegen is dance”, schrijft hij hierin.

“Ik zie Johnny’s Rockin’ Beat Birthday Party als de afsluiting van het TOF!-project”, zegt Van Alphen nu. “Het wordt een allround avond waar de muziek centraal staat, maar ook aandacht is voor andere stromingen. Er wordt opgetreden door The Touch, zeg maar Wally-Tax-achtige muziek. The Touch staat voor de zuivere beat, de Schikband is er voor het rockelement met covers van ja, inderdaad ook The Stones…”

Verbogt

Zelf geeft Van Alphen een bescheiden voordracht over de nu veertig jaar geleden overleden schrijver/dichter Pé Hawinkels en niemand minder dan schrijver/columnist Thomas Verbogt komt op het podium om ongetwijfeld te citeren uit zijn boek My Generation, een bundel met tien autobiografische schetsen over popmuziek, met name in de jaren zestig en zeventig. Van Alphen: “Er komt ook een soort van filmtheater met een toelichting van Constant Hoogenbosch die samen met fotograaf Manon Bruininga ‘iets’ met beelden gaat doen.”

Bezoekers kunnen zich ook nog vergapen aan tekenaar/illustrator/schilder Bert Bleek die ter plekke aan live action painting gaat doen. Er is een kleine beat vinyl tentoonstelling door Rob & Elly’s  Vinylarchief uit de Lange Hezelstraat en niet te vergeten: de avond wordt afgesloten door Peter Safari die het allereerste glazen huis van Nederland bemande. Want deze Nijmeegse zanger stond al in 1967 in de etalage van V&D aan de Broerstraat om daar 52 uur achter elkaar singles te draaien. Safari is als dj ‘ingehuurd’ om de avond verder de nacht in te geleiden.

Frank Antonie van Alphen: “Ik wil met deze avond aandacht besteden aan een tijd die door menigeen al is vergeten, maar er tegelijkertijd een afrondende avond van maken, zo van: nou is het mooi geweest, nou gaan we weer verder. Als dat lukt, ben ik blij.”