In 1967 werd Eduard Vermeulen assistent bij Dansschool De Goeij in Nijmegen. Toen die de deuren sloot, opende Eduard op 1 juli 1970 zijn eigen dansschool: Danscentrum Vermeulen. Na 52 jaar is hij nog altijd de eigenaar, maar dochter Janneke zal hem opvolgen en draait al volop mee in het gezellige familiebedrijf.

In 1970 waren de middelbare scholen nog altijd gescheiden in jongens- en meisjesscholen. De enige plek waar ze bij elkaar konden komen, was de dansschool. “We waren dus duidelijk een ontmoetingscentrum, waar de jeugd niet alléén voor de danslessen kwam”, vertelt Eduard. “De tijd dat zowat iedere jongere op dansles ging, is voorbij. Toentertijd werd dansles gezien als deel van de algemene ontwikkeling. Tegenwoordig zijn er veel paren die samen lessen volgen, bijvoorbeeld om tijdens hun bruiloftsfeest de openingsdans soepeltjes in te kunnen zetten.”

Bijzonder ruim aanbod

Toch is de jeugd bepaald niet uitgedanst en Janneke verzorgt talloze cursussen en workshops, waaronder Latin, hip-hop, zumba, tapdance, streetdance en kleuter- en mini-funk. Bijzonder is dat Danscentrum Vermeulen als enige dansschool in de regio nog klassiek stijldansen (ballroom dancing) aanbiedt. Daarmee is men een allround dansschool.

Lichaam én geest

Dansen is niet alleen leuk, het heeft ook allerlei voordelen voor lichaam én geest. Dat blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken. Dansen verbetert het geheugen, de balans en concentratie. Janneke: “Je moet namelijk van alles tegelijk doen. Je luistert naar het ritme, telt en beweegt daarop mee. Dat doe je bovendien sámen met een danspartner waar je dus ook rekening mee moet houden. Het levende bewijs dat dansen je vitaal houdt, zijn mijn ouders!”

Eduard: “Veel bezigheden zijn tegenwoordig individueel. Hardlopen, trainen in de sportschool, noem maar op. Zelf als je met iemand tennist, ben je individueel bezig met een ander, want je tennist tegen elkaar. Dansen doe je mét elkaar. Je moet daardoor echt rekening met elkáár houden en op elkaar inspelen. Iedereen danst immers anders.”

Echte dansers!

Janneke is al drie keer Nederlands Kampioen geweest en nam samen met de beroemde danser, choreograaf, regisseur en acteur Barrie Stevens deel aan het razend populaire tv-programma ‘Dancing with the Stars’. Kortom: als je jouw favoriete dans érgens het beste kunt leren, is dat bij Danscentrum Vermeulen!

Meer weten? Kijk op Dansschool Vermeulen.