Remon Teunissen opende tijdens de crisis van 2009 zijn café Wij Gaan Beginnen. Pakweg 10 jaar later is daar de coronacrisis. “Als ondernemer trek je je eigen plan en deel je je eigen tijd in. Die dingen worden nu voor je bepaald en dat maakt deze crisis extra lastig. Wat vandaag kan, kan morgen niet.” Maar afwachten deed Remon niet en hij bundelde krachten met Inge Janssen, eigenaresse van Café De Kluizenaar, en nog vier Bottendaalse ondernemers. Dit leidde tot ‘Bottendaal Buiten’. Momenteel stellen Remon en Inge kerstpakketten samen met producten van lokale ondernemers. Zelfs de NOS pikte de initiatieven op en komt 13 december filmen. Wij spreken hen alvast.

“Inge benaderde ons direct aan het begin van de coronacrisis met het idee gezamenlijk een terrasvergunning aan te vragen voor het Thiemepark”, vertelt Remon. “Voor een deel van het park gaf de gemeente ons een vergunning en met zes ondernemers en ons netwerk hebben we het terras ‘Bottendaal Buiten’ gerealiseerd. De vergunning hebben we tot en met maart.”
Eetcafé Goed Volk (Marly de Blank en Klaas Clemens), De Thiemeloods (Remy Angel), Café De Kluizenaar (Inge Janssen), Lokaal de Ruyter (Gijs Lenting), Café We Gaan Beginnen en Eetcafé Wij Ook (beide van Remon Teunissen) zijn de drijvende krachten achter ‘Bottendaal Buiten’.
Inge: “In augustus is een ondernemer afgehaakt, we zijn nu dus nog met ons vijven. Met deze club organiseren we iedere zondag de ‘Dinner Walk’: bij elk restaurant is een klein gerechtje af te halen, dat al lopend naar het volgende restaurant opgegeten kan worden.”

Kerstpakketten

De samenwerking beviel Remon en Inge zo goed, dat nóg een initiatief ontstond: Kerstpakketten. Inge: “De pakketten zijn gevuld met producten en activiteiten van bedrijven die nu het hardst getroffen worden. Op die manier brengen we hen extra onder de aandacht.” Nijmeegse brouwerijen deden een biertje in het kerstpakket en ook sportcentra en zelfs een tandarts haakten aan. Het kerstpakket is op die manier heel divers geworden: van etenswaren tot sokken en bonnen voor activiteiten. De inhoud van de pakketten is samengesteld door de volgende ondernemers:

Black en Blue – Lange Hezelstraat 92, Nijmegen
Brouwerij De Hemel – Franseplaats 1, Nijmegen
Brouwerij Jeronimo – Geurdeland 17M, Andelst
Brouwerij Mannenpap – Biezenstraat 79, Nijmegen
Brouwerij Nevel Artisan Ales – Waalbandijk 8D, Nijmegen
Café De Kluizenaar – Burghardt van Den Berghstraat 96, Nijmegen
Café We Gaan Beginnen – De Ruyterstraat 26, Nijmegen
Cafetaria Vuurens – Smetiusstraat 16, Nijmegen
Eetcafé Wij Ook – De Ruyterstraat 23, Nijmegen
Het Golfhuisje Plasmolen – Rijksweg 205, Plasmolen
H2 Tandartsen – Hatertseveldweg 285, Nijmegen
Kronenburger Brouwers – Nieuwe Markt 4, Nijmegen
Sportcentrum Waalsport – Oude Groenestraat 6A, Nijmegen

Sociale functie

Remon: “We hebben veel vaste gasten. Ook op hen heeft het een grote impact dat de horeca wegvalt. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en de horeca heeft een belangrijke sociale functie.” Inge vult aan: “Vanuit die rol organiseren Remon, De Thiemeloods en ik op Kerstavond een live stream bingo. Ook zie je dat de buurt hechter is geworden. Bewoners raken geïnspireerd door de samenwerkingen van de ondernemers en willen graag hun steentje bijdragen.”