Elma: “Ik sloeg de Trouw open en zag tot mijn plezier dat twee duurzame initiatieven uit Nijmegen in de Duurzame Top 100 ‘van onderop’ staan: Operatie Steenbreek (15) en Kleurrijk Groen (35).”

Operatie Steenbreek is weliswaar een landelijk initiatief, maar de Nijmeegse uitvoering heeft de afgelopen twee jaren een voorbeeldfunctie gekregen van hoe je een versteende stad vergroent, in een samenwerking tussen gemeente en inwoners.

Groene tuin zorgt voor koelte

Met minder tegels en meer groen in de tuin kan het regenwater tijdens een hoosbui makkelijker in de grond zakken. Dit ontlast het riool en verkleint de kans op wateroverlast in tuin en/of huis. Bovendien zorgt een groene tuin voor koelte tijdens warme dagen én voor meer leven in de tuin: vlinders, bijen, vogels.

En Kleurrijk Groen (nummer 35) is echt een Nijmeegs initiatief: een beweging in die zich inzet voor ontmoeting en verbinding van mensen met diverse achtergronden in een duurzame natuurlijke omgeving.

Duurzaamheid opnieuw waarderen en belichten

Op de website van bureau Wijland valt te lezen: “Duurzaamheid zit heel diep in verschillende culturen en levensbeschouwingen. Alleen moet je dat aspect weer naar boven zien te halen en opnieuw waarderen en belichten.

Sociale projecten, onder andere in Hatert

Margot: “Beide projecten zijn inderdaad mooie sociale projecten in onze stad. Een stad die niet alleen klimaatbestendig en groener wordt, maar ook gezelliger, omdat mensen met elkaar in contact komen.” Elma: “Klopt, zo kwam ik zelf in contact met mannen van Somalische afkomst, van Kleurrijk Groen in Hatert. Ze zijn zich bewust van de vooroordelen die er leven over hun doelgroep. Alsof zij minder geven om minder zwerfafval.”

Om die reden gingen ze een afvalwedstrijd in Hatert organiseren, waarmee ze lieten zien dat ze het wel degelijk belangrijk vinden om in een schone buurt te wonen.

Wil jij weten hoe we denken over duurzaamheidsthema’s? Stuur dan een mail naar elma@elmacommunicatie.nl of margotribberink@telfort.nl