Margot: “Hé Elma, heb jij er ook zo’n zin in? Sinterklaas vieren met cadeaus, lekker eten met Kerst? Ik geniet van het samenzijn met mijn familie en vrienden. Cadeaus krijgen en geven vind ik fijn. Maar de laatste jaren denk ik ook wel eens… is dat nou wel nodig? Ik heb toch alles al? Van al die spullen word ik niet gelukkig. Maar eens is het afgelopen met de grondstoffen in de wereld. Vanwege het milieu en het klimaat heb ik dit jaar besloten geen kleding te kopen. Ik heb na mijn televisiecarrière zoveel kleding in mijn kast dat ik voorlopig niks nodig heb.”

Elma: “Was het moeilijk om een jaar lang niks te kopen?” Margot: “Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk ga ik wel eens winkelen, maar bij alles denk ik… ik heb het niet nodig. Met het geld wat ik niet uitgeef, kan ik veel leukere dingen doen. Samen met mijn dochters naar een voorstelling of naar een festival. Daar word ik pas echt vrolijk van! Ook in huis kijk ik bewust. Als er iets kapot is, kijk ik of het te repareren is. En als ik echt iets nodig heb, kijk ik in de tweedehandswinkel. Mooi initiatief van het Goed tegen de Black Friday-gekte is Green Friday. Wie het milieu een warm hart toedraagt, die koopt vaker gebruikte spullen. Dat scheelt een heleboel ton CO2. TNO heeft uitgerekend dat je per kilo hergebruik 1 kilo CO2 bespaart.”

Elma: “Ik vind Recycle Sint ook een mooi initiatief. Waarom elk jaar alles nieuw kopen als het je het ook kunt ruilen? Recycle Sint wil zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven op de speelgoedruilmarkt. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en betaalbaar te vieren.”

Elma en Margot: “Dit was onze laatste column voor dit magazine. We hopen dat jullie ervan genoten hebben en misschien ook nog wel wat inspiratie hebt opgedaan. We gaan het komende jaar verder onder de naam Groenmakers, met nog drie andere duurzame Nijmegenaren. Kijk gerust eens op groenmakers.nu. Fijne decembermaand voor iedereen!”

Wil jij weten hoe we denken over duurzaamheidsthema’s? Stuur dan een mail naar elma@elmacommunicatie.nl of margotribberink@telfort.nl