Elma: “Zeg weervrouw …. Wat een bizarre zomer, ik vond het best heet … krijgen we volgende zomer weer 40 graden? Is een zomer als deze het nieuwe normaal?”

Margot: “De zomer van 2019 is er een om nooit te vergeten. Wat was het heet! Maar liefst drie hittegolven en voor het eerst in de geschiedenis een temperatuur van 40 graden! Tot vorig jaar was het volgens weermodellen onmogelijk dat het zo heet zou kunnen worden in ons land.

Niet altijd 40 graden
Maar door de opwarming van de aarde kan het dus wel! Overigens is het niet zo dat het volgend jaar zomer ook 40 graden wordt. De hitte had een grote impact op de Nijmegenaren, vooral op ouderen en alleenwonenden in de stad.

Helaas zijn er in de lange hete zomer ook in onze stad mensen overleden mede door de extreme hitte. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we de volgende zomer een hitteplan hebben om zo onze eigen inwoners te helpen als het zo heet is.”

Zuinig met water
Elma: “En klopt het dat we net zo zuinig met water moeten zijn als vorig jaar? Voor mijn gevoel hoorde je er toen veel meer over dan nu.”
Margot: “Het was niet alleen heet, het was net zoals in de zomer van 2018 veel te droog. Ik heb mijn gras niet gesproeid, het ziet er niet uit, maar ik weet dat het gras zich wel herstelt. Ik maak me wel zorgen over mijn bomen. Die groeien niet als het zo warm is en laten nu al hun blaadjes vallen. Ook in de openbare ruimte is het een dorre bende, ondanks het water geven door de gemeente en de DAR. De droogteschade kost de gemeente heel veel geld. En toch moeten we zuinig blijven met water.

Of we volgend jaar weer z’n droge zomer krijgen weet ik niet, maar als dat wel zo is, zullen we dan de gemeente een handje helpen en zelf eens met een gieter de bomen en planten in onze straat water geven?

Wil jij weten hoe we denken over duurzaamheidsthema’s?
Stuur dan een mail naar elma@elmacommunicatie.nl of
margotribberink@telfort.nl