Op 26 juli 2021 heeft UNESCO besloten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie een plek te geven op de Werelderfgoedlijst, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De linie is aangelegd om grote delen van Nederland onder water te kunnen zetten en daarmee het economische centrum van Nederland te verdedigen tegen de vijand. Fort Pannerden is onderdeel van de linie, het had de functie om toe te zien op de verdeling van het Rijnwater tussen Waal en Pannerdens Kanaal en wordt daarom wel het ‘kraantje’ van de waterlinie genoemd.

Uniek in de wereld

De Hollandse Waterlinies vertellen het bijzondere verhaal van de militaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Ze zijn uniek in de wereld en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties. De UNESCO-status is een soort Michelinster voor het erfgoed. De status van rijksmonument was al een waarborg voor instandhouding en zorgvuldig beheer van het Fort, maar de Werelderfgoedstatus geeft internationale waardering en bekendheid, en dus extra aandacht. In de afgelopen weken is dat al duidelijk gebleken uit een groeiend aantal bezoekers, die ook aangeven dat de Werelderfgoedstatus nieuwsgierig maakt en aanleiding is voor een bezoek.

Kers op de taart

In Fort Pannerden draait alles om het beleven van de geschiedenis, het rivierenlandschap en de fraaie natuur. Directeur Jos Peters noemt de erkenning de kers op de taart. “Al heel lang wordt er gewerkt aan het behoud en de openstelling van het Fort. Na de restauratie die in 2011 werd afgerond is alles op alles gezet om het tot een beleeffort te maken. Met steun van de provincie, de gemeente en fondsen is dat gelukt en kon in 2016 het Fort ‘nieuwe stijl’ geopend worden.”

Ontspannen én leerzaam

Jos vervolgt: “De afgelopen vijf jaar is er door een groep van ongeveer 95 enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt om de bezoekers een ontspannende en tegelijk leerzame ervaring te bieden. Nadat we eerder dit jaar de museumstatus hebben verkregen, krijgen bezoekers met een museumkaart gratis toegang. Nu wij Werelderfgoed zijn (het eerste in Gelderland), verwachten we nog meer bezoekers. Hoe mooi is dat!” Bij Fort Pannerden is voor elke doelgroep en leeftijd wel iets te beleven. Buiten het fort zijn diverse wandelingen uitgezet.

Praktische info

Open: juni t/m september – dinsdag t/m zondag – 11:00-17:00 uur.
Aan de Pannerdenseweg in Doornenburg, ter hoogte van huisnummer 6, vind je een groot en gratis parkeerterrein. Capaciteit: ca. 90 auto’s.

Meer weten? Kijk op Fort Pannerden.