Nu Vierdaagsefeesten niet door kan gaan, probeert de organisatie toch op een andere manier de derde week van juli wat kleur te geven, en met elkaar het Vierdaagsefeestengevoel te creëren – thuis of in de stad. Waarmee?

Allereerst werkt Vierdaagsefeesten samen met Omroep Gelderland aan mooie uitzendingen. Van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 juli wordt er dagelijks een programma uitgezonden vol live artiesten die anders op de podia zouden hebben gestaan, vertellen spraakmakende gasten over hun gevoel en ervaringen van Vierdaagsefeesten, en zie je volop leuke beelden van hoe er normaal een week lang anderhalf miljoen mensen feest vieren in Nijmegen! . Zo feest je onder andere mee met Jeffrey Heesen, Brace, 4b2m (met o.a. Rocco van De Staat), Enge Buren, Sven Ratzke, Marike Jager, The Originals, Waltzburg en Pedro Luis & his Cuban experience. Tussen de optredens door vertellen interessante gasten als Sinan Can, de burgemeester en nachtburgemeester, Twan Krebbers van Matrixx Events, onderzoeker Floris Meens, Antwan van Horik van Festival op ’t Eiland en Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag over hun gevoel en ervaringen van de Vierdaagsefeesten. Elke uitzending heeft een speciale bijdrage van de Stadsdichter en een anekdote van Hein Fokker, die je een kijkje achter de schermen gunt. Uiteraard zie je ook volop sfeerbeelden van hoe er normaal een week lang anderhalf miljoen mensen feest vieren in Nijmegen.

Nodig je beste vrienden uit voor thuisparty in de tuin, koop Vierdaagsefeestensokken voor je dansje in de huiskamer, en tune in om 20.00 uur om je te laten onderdompelen in de sfeer. Elke dag heeft een ander thema:

Citygame

In samenwerking met Mystery Of The City werd de Vierdaagsefeesten Citygame ontwikkeld. De Citygame creëert ver­binding in de stad en brengt mensen op een veilige manier samen, doordat het spel is ontworpen voor de 1,5 meter samenleving.

Na het aanmaken van je eigen Vierdaagse­feesten Citygame-account in de mobiele app begint jouw eigen quest. Aan de hand van clues en hints los je een veertigtal raadsels op, verspreid over Nijmegen. De raadsels corresponderen met de vierdaagsefeesten, de stad, geschiedenis of een specifieke locatie. Elke dag speel je om de dagwinst: wie lost zo snel mogelijk alle raadsels op? Hoe sneller je een raadsel oplost, hoe meer punten je verdient. Vraag je een hint op, of doe je er lang over om een raadsel op te lossen, dan kost je dit punten.

Er zijn fantastische prijzen te winnen tijdens de Vierdaagsefeesten Citygame! Elke dag wordt aan de 5 spelers/duo’s met de meeste punten een mooie prijs uitgereikt, zij zijn de dagwinnaars. Aan het eind van de week worden de 5 groepen met de hoogste score beloond met een prijs, zij zijn de groepswinnaars van de Vierdaagsefeesten Citygame. Aan het eind van de week zullen ook de 10 beste spelers/duo’s worden beloond, zij krijgen elk een prijs en worden bekroond tot de individuele winnaars van de Vierdaagefeesten Citygame.

Binnen de app is er de mogelijkheid om groepen aan te maken. Creëer een groep en speel tegen elkaar binnen de groep of neem het samen op tegen andere groepen. Elke dag heb je een nieuwe kans om te winnen in het dag klassement. Naast dit dag klassement kan je het ook opnemen in het week klassement; wie er aan het eind van de Vierdaagsefeesten Citygame de meeste punten heeft, wint. Speel het spel dus samen met vrienden, familie of collega’s!

De Vierdaagsefeesten Citygame is ontworpen voor gebruik in de 1,5 meter samenleving. Het oplossen van de raadsels doe je alleen of in duo’s. Als je bent aangesloten bij een groep, dan worden al jullie punten bij elkaar opgeteld en kan je in de app alle scores bijhouden. Op deze manier wordt de juiste afstand en veiligheid gewaarborgd. Daarnaast zijn in de mobiele applicatie verschillende algoritmes verwerkt die de 1,5 meter samenleving verder ondersteunen.

Doe mee met de Vierdaagsefeesten Citygame, laat zien hoeveel kennis je hebt over de Vierdaagsefeesten en Nijmegen, speel tegen je vrienden en win!

Abseilen van de Nijmeegse Sint Stevenstoren?

Dat kan alleen tijdens Vierdaagsefeesten, zélfs dit jaar! Een fantastische beleving met een prachtig uitzicht over Nijmegen. Uiteraard met de nodige veiligheids­voorzieningen. Zo heb je Nijmegen nog nooit bekeken!

Kleinschalige optredens

De terrassen in de stad zijn normaal geopend, en daar kun je met elkaar heerlijk proosten en herinneringen ophalen, maar concerten in de buitenlucht zijn nog niet mogelijk. Er zijn binnen wel wat kleinschalige optredens gepland in Vierdaagsefeesten sferen, waar je voor kunt reserveren.

Zo vind je Otis Park, die normaal tijdens Vierdaagsefeesten de beste jazz, funk en soul brengen in het Kronen­burgerpark, nu in Brebl. Hier staan ze speciaal stil bij makers met een binding met Nijmegen. Op het programma onder meer Benjamin Herman, Kika Sprangers en Power to the Pipo. De nieuwe culturele hotspot ‘De Achtertuin’ achter De Vasim biedt tijdens de Vierdaagsefeestenweek het ideale alternatief om toch nog een beetje de bloemetjes buiten te zetten. Van vroeg in de middags tot laat in de avond kun je genieten van een uit­gebreid (en aangepast!) programma vol favorieten. Georganiseerd door het team achter SMKMRKT! Valkhof Festival vind je deze week in Doornroosje, waar ze druk bezig zijn een programma samen te stellen binnen de mogelijkheden.

Terrassen

De bestaande horecaterrassen krijgen toch een beetje Vierdaagsefeestensfeer! Ze zijn regulier geopend volgens hun standaard capaciteit, er is dus tijdens Vierdaagsefeesten geen ruimte voor meer bezoekers dan in een normale week. Door de tijdelijke uitbreiding kunnen de tafels wat verder uit elkaar staan om te voldoen aan de geldende coronamaatregelen. Reserveren is niet nodig, maar vol is vol!

Voor kids: Ga op expeditie met Mons & Mari

Van maandag 20 t/m vrijdag 24 juli organiseren Bibliotheek Gelderland Zuid, Filmhuis LUX, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Regionaal Archief Nijmegen ‘Als muren konden praten’. Ga op expeditie met Mons & Mari op het Mariënburgplein. Deze tijdreizigers waren erbij in de middeleeuwen, doken weer op tijdens de Vrede van Nijmegen, werkten in de katoen- en garenspinnerij en zorgden ervoor dat de kapel de Tweede Wereldoorlog overleefde. Onze bijzondere gidsen ‘Luistervinken’ nemen jullie mee op expeditie en vertellen jullie over de avonturen die Mons & Mari allemaal beleefden op het Mariënburgplein. En wie weet, kom je er wel achter waar Mons & Mari tegenwoordig zijn gebleven.

Voor alle programmering geldt: inschrijven of reserveren is nodig. Meer info: www.vierdaagsefeesten.nl

Festivaldirecteur Leo Weterings: “Er stond een prachtige editie van Vierdaagsefeesten op stapel. Ruim 1000 acts waren al geboekt en ruim 40 podia waren startklaar. We hadden zin om er een enorm feest van te maken, maar dat mag niet zo zijn. Gezondheid en veiligheid gaan boven alles. We hopen op voorspoedige ontwikkelingen op dat vlak zodat we in 2021 wel weer het grootste evenement van Nederland kunnen organiseren in ons mooie Nijmegen.”

Foto’s: Vierdaagsefeesten.nl, Fotograaf header: Mathijs Hanenkamp