Met een goed gevuld tourschema dit jaar trekt De Staat door binnen- en buitenland om onder andere hun laatste album Bubble Gum te presenteren.

“We zijn veel op weg maar gelukkig ervaren we het niet als te druk. Het is trouwens nooit een goed teken als je het te druk hebt.”

Met een uitverkochte show in AFAS Live en de positie als headliner op Lowlands gaat het De Staat voor de wind. “Het is altijd even afwachten wat er komen gaat als je een nieuw album uitbrengt”, vertelt frontman Torre Florim. “Elk jaar rekken we onze grenzen op: letterlijk en figuurlijk. We zijn nu bezig met onze EU-tour en hopen zo internationaal een steeds groter publiek te bereiken. Daarbij verkennen we ook paden buiten onze comfortzone. Als headliner op het Lowlandsfestival kregen we de vrijheid om nieuwe dingen uit te proberen op het podium. De Alpha-tent is uitermate geschikt om in de hoogte te werken, omdat je ook het dak kunt betrekken in je productie. Daardoor kreeg de show een driedimensionale ervaring.”

Geluidsevolutie

Ook qua sound blijven de heren niet in het veilige. “In het begin voelt dat oncomfortabel. Dat gevoel went met de tijd en op die manier wordt het oncomfortabele vanzelf comfortabel. Voor je het weet ben je als band weer tien jaar verder”, lacht Torre.
Met Bubble Gum (januari, 2019) levert De Staat een album, dat wederom een trede verder gaat op de klankenladder dan de voorganger O. “Die evolutie is eigenlijk een natuurlijk proces. Een natuurlijke drang, als het ware, om niet te klinken als daarvoor. Zo raak je nooit verveeld. Inspiratie daarvoor komt overal vandaan, zelfs uit muziek die je vreselijk vindt. Soms ben je dagenlang aan het aanmodderen in de studio en ontdek je dankzij een fout een geluid dat juist goed klinkt. Dat vormt een beginpunt voor een dialoog met jezelf waar weer nieuwe ideeën uit voortvloeien. De sound die je op Bubble Gum hoort is live in onze studio gemaakt en opgenomen. Het is een authentiek geluid wat wij ook zo op het podium waar kunnen maken.”

Thuiskomen

Poppodium Doornroosje krijgt een prominente rol in de afronding van hun Bubble Gum EU Clubtour. Drie shows op 27, 28 en 29 november zijn dan ook uitverkocht. “Als we weer in Nijmegen spelen, hebben we drie weken in het buitenland achter de rug. Het is prettig om in Nijmegen te zijn en de flow terug te brengen. Er is genoeg te doen in de stad, maar ook genoeg om niet te doen en plekken op te zoeken om tot rust te komen.

“Na onze shows in Doornroosje hebben we nog een paar concerten in Spanje en Frankrijk. Elke show is anders en zo heeft elk land zijn eigen charmes met een eigen cultuur. In Italië staat iedereen graag vooraan, ook al is de zaal maar half gevuld. Dat is compleet anders dan in Nederland. Je ziet mensen die je nog nooit hebt ontmoet meezingen met muziek en teksten die jij gemaakt hebt. Zo ook in Engeland, waar je in hún taal zingt. Als je dan die monden ziet meebewegen, dan blijft dat een bizar gevoel.”

Wat het nieuwe jaar brengt? Dat is weer afwachten. “Maar de evolutie gaat door. Als artiest moet je steeds klaar zijn voor de kansen die gaan komen.”