Het is een grote stap voor veel jongeren; het kopen van een eerste auto. Je hebt in een keer een stuk meer vrijheid en kunt gaan en staan waar je wilt. Er zit alleen wel een groot nadeel aan het kopen van een auto, het kost namelijk een hele hoop geld. Meestal vallen de kosten een stuk hoger uit dan je zou verwachten. Het is daarom belangrijk om duidelijk te hebben met welke kosten je allemaal rekening moet houden. Wij helpen je een handje en hebben de kosten opgedeeld in drie verschillende punten.

Aanschafwaarde

Het eerste waar je mee te maken krijgt zijn natuurlijk de kosten voor de auto zelf. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt, gelukkig is er een auto voor ieder budget. Oriënteer je op auto websites om te kijken wat je kan kopen en welke auto’s in je budget passen. Maak geen overhaast beslissingen en neem met verschillende verkopers contact op. Je wilt natuurlijk wel de laagste prijs voor je auto, dus probeer zoveel mogelijk te onderhandelen.

Maandelijkse kosten

Wanneer je voor de eerste keer een auto koopt zul je hoogstwaarschijnlijk merken dat je geld iedere maand een stuk sneller op is. Dat komt doordat je naast de aanschaf ook nog eens te maken krijgt met kosten die iedere maand terug keren. Deze kosten lopen al snel op. Je moet natuurlijk de wegenbelasting betalen, en ook nog tanken, vooral de kosten voor de benzine zorgen ervoor dat je iedere maand veel geld kwijt bent. Daarnaast heb je ook nog de verzekering auto, vooral als beginnend bestuurder is de premie vaak erg hoog. Kijk daarom van te voren goed naar de verschillende verzekering en vergelijk deze met elkaar zodat je zeker weet dat je niet teveel betaald. Dit is erg makkelijk, met een paar gegevens kun je de kosten voor je autoverzekering berekenen.

Onverwachte kosten

Ook krijg je te maken met onverwachte kosten. Veel jongeren die een eerste auto kopen, kiezen voor een auto die al wat ouder is. Een oude auto heeft vaker last van problemen en die moeten gerepareerd worden. Houd dus altijd rekening met onverwachte kosten.Reparatiekosten of dingen die vervangen moeten worden aan je auto zijn meestal erg duur. Ook bij een APK keuring kan het zomaar zijn dat je opeens een paar honderd euro moet betalen.