Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in films en tv-series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons?

Ontdek in de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft de ontwikkelingen uit de middeleeuwen die wij nog steeds gebruiken. Ga samen op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode.

Hoe leefden mensen in  de middeleeuwen?

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vuile steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. In de tentoonstelling merk je dat mensen in de middeleeuwen net als wij nu zoeken naar nieuwe en betere manieren om te leven. Het waren geen donkere eeuwen van stilstand, maar tijden vol oplossingen en vernieuwingen. De tentoonstelling in Museum Het Valkhof laat je kennismaken met zeven mensen uit de middeleeuwen: natuurlijk de ridder
en de kasteelheer, maar ook de handelaar, de minstreel, de vakman, de monnik en de boeren. Op 35 hands-on stations kun je zelf uitproberen hoe het leven was.

Samen op ontdekkingstocht

Middeleeuws vernuft is een tentoonstelling voor alle leeftijden. Samen met de (klein)kinderen ondervinden hoe deze spannende eeuwen waren of als volwassene op (her)ontdekkingsreis. Zet een middeleeuwse bril op en leer (bij)!

Middeleeuws vernuft is nog tot 3 mei te bezoeken in Museum Het Valkhof. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. 

Voor tickets en info www.museumhetvalkhof.nl