In de Passage Molenpoort is de Nannies Speelwinkel gevestigd. Als je er langs loopt, vallen de vrolijke kleuren op, het grote poppenhuis, de knutseltafel en al het uitgestalde speelgoed. “Soms vraagt iemand of ze iets kunnen kopen van wat ze zien, maar helaas, dat gaat niet”, vertelt Rutger van Straten, directeur van de Nannies-organisatie. “Alles in de Speelwinkel is bedoeld voor de kinderen om ermee te kunnen spelen.”

Het concept van de Speelwinkel is eenvoudig: terwijl ouders gaan winkelen, kunnen hun kinderen van 3 tot 12 jaar onder professioneel toezicht spelen in de Speelwinkel. Professionals van de verschillende kinderdagverblijven van Nannies werken ook in de Speelwinkel. Joyce werkt er vandaag: “Hier kunnen kinderen lekker hun eigen ding doen. Vaak vinden ze het saai om met papa en mama mee de stad in te gaan.”

Vinden kinderen het dan altijd leuk in de Speelwinkel? Rutger: “Jazeker vinden kinderen dat leuk! Sterker nog: kinderen mogen alleen maar naar binnen als ze dat zelf willen. Het moet ook leuk zijn. We willen niet dat kinderen tegen hun zin in de Speelwinkel zijn. Een kind moet zich fijn voelen om lekker te kunnen spelen.”

Geen huilende kinderen dus, die zo nodig moeten van hun ouders? “Integendeel! Ik kan je wel een leuk verhaal vertellen trouwens over een huilend kind bij de opening van de Speelwinkel, jaren terug. Na ruim twee uur spelen werd hij opgehaald door zijn vader. Dat jongetje was nog niet klaar met spelen, vond hij zelf, maar ze moesten echt naar huis. Nog minutenlang hoorden we de stem van dat jongetje door het winkelcentrum galmen: ‘Maar ik wil spelen!’” Drie van de kinderen die tijdens het interview in de Speelwinkel aan het spelen zijn (met de manege, de bouwblokken en de autootjes), kijken even op, om daarna weer vrolijk verder te spelen.

Het is goed toeven in de Speelwinkel, dat blijkt. Wat wel een beetje jammer is? Ouders mogen er niet in. De Speelwinkel is alleen voor kinderen!

Meer weten? Kijk op www.nannies.nl