Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Maandelijks schrijft hij een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

Uitgave oktober 2017

Bij een Uit-Magazine horen ook uitgaanstips. Schrijf dus maar op in uw agenda: Achilles ‘29 – De Treffers, zaterdag 4 november 15.30 uur. Dan fluit een ongetwijfeld zenuwachtige scheidsrechter af voor ‘De Derby’. Typisch zo’n klusje voor de Rijdende Rechter.

Groesbeek staat bekend als een parel in de heuvels, een schilderachtig dorpje ingebed tussen een weelderig heuvelland. Ik kom er vaak en hoe beter je het dorp leert kennen, hoe meer associaties je krijgt met het dorpje van Asterix en Obelix. Daar slaan de bewoners elkaar het hele jaar de koppen in totdat de buitenwereld zich aandient. Dan sluiten de gelederen zich en staan ze zij aan zij. Met een beetje fantasie zie je de rookpluimen al als je de Zevenheuvelenweg opdraait bij Berg en Dal. Rijd zes kilometer door, draai twee keer links en u staat op sportpark De Heikant. Thuisbasis van de eerste betaald voetbalclub uit Groesbeek. Dat avontuur in het betaalde voetbal is na een paar rumoerige jaren alweer ten einde. Maar de zwartwitten willen zo snel mogelijk weer weg bij de amateurs.

Drie keer raden wie de allerbeste ploeg is op de ranglijst aller tijden van het amateurvoetbal. Dat zijn de buren van Zuid. Knarsetandend bivakkeerden de roodzwarten drie jaar lang een divisie lager. Wachtend op het moment dat onvermijdelijk een keer zou komen. Een nieuwe directe confrontatie op de groene mat. Beide ploegen bekeren door in de KNVB-beker, maar de loting koppelde Achilles ‘29 aan N.E.C. ‘Een mooie derby’, volgens de KNVB-woordvoerder.

Helemaal waar, maar die wedstrijd verbleekt al bij voorbaat bij de heisa aan de Heikant die we kunnen verwachten op 4 november. Het niveau zal wat minder zijn dan bij pak-‘m-beet Celtic – Glasgow Rangers en AC Milan – Inter. De emoties niet. Groesbeek zal weer even in twee stukken uitvallen. Ik verheug me er nu al op.