Het landelijk reizende muziekfestival De Popronde doet ook dit jaar weer Nijmegen aan. Het festival bezoekt tientallen steden door het hele land en beleeft dit jaar haar drieëntwintigste editie. Het festival is bedoeld om (nog) onontdekte bands een podium te bieden. Op donderdag 14 september is Nijmegen aan de beurt. “We zijn behoorlijk gegroeid”, vertelt Nijmegenaar Rico Neeter (27) die het festival in deze stad organiseert. “Ik ben nu drie jaar coördinator van Nijmegen en in die tijd zijn we van zeventig naar ruim honderd shows gegaan.”

Uitgave september 2017
Tekst: Lieke Beijer

De Popronde is bedoeld om nu nog onbekende bands de kans te geven de harten van het publiek te stelen. Of je nu hardrock speelt of jazz, elk muziekgenre is welkom. De bands treden op in allerlei locaties in de stad, van Museum het Valkhof en café Dollars tot aan barbershop Nozem’s 6511 en bibliotheek de Mariënburg. Rico: “Er zitten wel wat bijzondere locaties tussen, hoor, zoals Nozem’s. Maar we maken heel graag gebruik van het mooie podium van Nozem’s. En wat dacht je van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, zo’n oude en mooie locatie. Dat is echt ontzettend leuk. Oh en trouwens, we hebben ook nog een wasserette als locatie!”

Locaties

De locaties lopen dus nogal behoorlijk uiteen. Elk jaar is het voor Rico weer een speurtocht om de mooiste, bijzonderste en leukste locaties te vinden. “Ik loop gewoon overal naar binnen, allerlei verschillende horeca en andere locaties in Nijmegen, en dan vraag ik of de mensen mee willen doen. Soms kennen de eigenaars de Popronde wel, soms niet. Als ik een locatie bereid heb gevonden om mee te doen, dan stemmen we samen af zodat beide partijen tevreden zijn.”

De optredens in de verschillende locaties maakt de Popronde juist zo speciaal. Via de website kun je het programma bekijken, om vervolgens naar de plek te gaan waar dat optreden plaats gaat hebben. Heb je genoeg van een optreden en heb je zin om ergens anders heen te gaan? Dan loop je gewoon naar de volgende locatie. Net zoiets als een kroegentocht, maar dan nét iets anders.

Kansen bieden

Bij de Popronde draait alles om mensen kansen te bieden door ze een podium te geven. “En dat maakt de Popronde zo bijzonder. Ik weet nog wel dat in 2015 de band HAEVN deelnam aan de Popronde. Nog nooit hadden ze live gespeeld met elkaar. Wat denk je? Binnen datzelfde jaar speelde HAEVN in een uitverkocht Carré!”

Tja, veel mensen kregen de kans dus niet om HAEVN live te zien. Rico weet er zelf alles van om niet bij een optreden te kunnen zijn. “Singer- songwriter Jeangu Macrooy trad op in het Regionaal Archief. Dat is geen plek waar je normaal een band zou verwachten. Zodra Jeangu op het podium stond, speelde hij de zaal plat. Het mooie aan dit verhaal? Ik werd zelf geweigerd door de beveiliging omdat het Archief vol zat!”, lacht Rico.

Wil je zelf dit jaar bij de Popronde zijn of meer informatie over dit leuke muziekfestival? Neem dan een kijkje op de website: www.popronde.nl.