Tussen de kleurrijke huizen van de uit 1899 stammende Dommer van Poldersveldtweg ligt een restaurant met visie: Restaurant van Dijk en de Boer. Steekwoorden die typerend zijn voor dit familiebedrijf: seizoens- en streekproducten, zelfgemaakt en zo min mogelijk restafval.

We ontmoeten Dennis van Dijk en Dimphke de Boer ’s ochtends vroeg, als het restaurant nog lang niet open is. Toch is chef-kok Dennis al druk in de keuken in de weer. “We maken alles zelf, werkelijk niets komt uit een potje of pakje. Tot de kweeperenconfituur bij het kaasplankje aan toe. We hebben een grote tuin achter het pand en willen daar in de toekomst ook eigen producten telen. Verder halen we zo veel mogelijk uit onze eigen regio. Van de verse bloemen op tafel, tot de reeën die heel binnenkomen. Je weet zo exact waar iets vandaan komt en het is verser dan vers.”Restaurant van Dijk en de Boer: Bij Restaurant van Dijk en de Boer gaan duurzaamheid en culinair genieten hand in hand

‘The black box’

Dennis en Dimphke halen groenten en eetbare bloemen bij een zorgboerderij waar alles buiten groeit en bloeit. Wanneer je je richt op seizoensproducten die buiten geteeld zijn, zijn bepaalde externe factoren niet altijd te voorspellen, laat staan te beheersen. Iedere woensdag krijgt Dennis 2 kratten groenten, waarvan hij de inhoud vooraf niet kent. Vandaaruit kijkt hij wat hij zal maken. Zo’n verrassingsmenu is niet alleen leuk voor de gasten, ook voor het keukenteam. Er wordt echt een beroep gedaan op de creativiteit, het improvisatietalent en de productkennis van de medewerkers.
Dennis is gespecialiseerd in de Franse keuken, maar maakt ook graag culinaire uitstapjes naar andere werelddelen, zoals Azië. Dimphke: “Bij ons kan in principe alles, ongeacht allergieën, intoleranties of dieetregels. Juíst omdat we alles zelf maken en niets bewerkt is, kunnen we overal op inspringen.”

GaultMillau

Jaarlijks worden de GaultMillau Awards uitgereikt, een gastronomisch hoogtepunt vergelijkbaar met Michelin-sterren. Restaurants worden beoordeeld op een schaal tot twintig punten. Vanaf 12 punten behoren ze tot de absolute top. En welke naam prijkt daar tussen? Juist! Restaurant van Dijk en de Boer. En bedenk wel… de deuren zijn pas anderhalf jaar open. Dennis is buiten eigenaar en chefkok ook leermeester, dus mochten er nog passievolle koks in spé op zoek zijn naar een stageplek… wees welkom!

Meer weten? Kijk op www.restaurantvandijkendeboer.nl

Foto’s door: Caroline Drijber