In sometimes I WONDER is te zien hoe kunstenaar Mark Brusse in zijn jonge jaren inspiratie vond in de archeologische vondsten uit Nijmegen en omgeving. Dit jaar viert hij zijn zestigjarig jubileum. Na 20 jaar reizen keert hij weer terug voor een omvangrijk retrospectief in Museum Het Valkhof. Ruim 150 werken – van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen – zijn bijeengebracht.

Op zoek naar gelijkgestemden vertrekt Brusse op jonge leeftijd naar het buitenland. Hij sluit vriendschappen met kunstenaars als John Cage, Daniel Spoerri en Roland Topor. Hij zuigt belangrijke ontwikkelingen in de kunst, zoals de minimal art, in zich op en groeit uit tot een veelzijdig kunstenaar. Brusse maakt assemblages, hij tekent en schildert en maakt zowel sculpturen als ruimtelijke ensceneringen. Daarbij experimenteert hij met verschillende technieken en onderzoekt de kracht van diverse materialen. Hij observeert zijn dagelijkse omgeving en laat zich er door inspireren. Zijn werk laat invloeden zien uit verschillende internationale werkperiodes in onder meer Azië en Afrika, waarin hij samenwerkt met en inspiratie opdoet bij lokale ambachtslieden.

‘Zijn universum nodigt uit tot verwondering’

Bij herhaling grijpt hij terug op zijn vroege fascinatie voor archeologie. Brusse groeit op in Nijmegen waar hij zich ontpopt tot een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. Hoewel hij de stad heeft ingeruild voor Parijs, hebben de Nijmeegse scherven een blijvende rol in zijn werk en duikt de archeologie er nog herhaaldelijk in op, daar waar hij vondsten interpreteert, elkaar vreemde elementen met elkaar combineert en terugpakt op basale materialen als klei en hout.

Zijn universum nodigt uit tot verwondering en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

De tentoonstelling is te zien t/m 22 september 2019. Kijk voor het activiteitenprogramma op: www.museumhetvalkhof.nl. Geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur.