Samen de wereld mooier maken. Dat willen we toch allemaal? Ontdek met UIT hoe je groener kunt leven, hoe we samen onze wereld opnieuw kunnen ‘uitvinden’ en verbeteren. Neem daarbij een voorbeeld aan de enthousiaste ondernemers die we spraken!

Van boer tot bord: eerlijke voeding van hoge kwaliteit

Aan de Groenestraat in Nijmegen vind je de biologische slagerij De Groene Weg. Al op zijn zestiende maakte Bas Derksen kennis met het slagersvak. Hij ging in de leer bij één van de pioniers op het gebied van biologisch vlees. Dus als er íemand is die weet hoe je dat spreekwoordelijke varkentje wel even wast, dan is het Bas! 

In 2006 begon Bas voor zichzelf en zag daarmee een wens in vervulling gaan. Naast heerlijk biologisch vlees kun je bij hem ook terecht voor ambachtelijke salades en barbecue- of gourmetschotels. Zo’n 90% van alle worsten en vleeswaren wordt gemaakt in de eigen worstmakerij achter de winkel, en producten als het ‘Hazekampje’ en het ‘Nimweegs wurske’ hebben een speciale, door Bas samengestelde receptuur. 

Goed voor dier én boer! 

De Groene Weg koopt al het varkens-, lams-, rund- en kalfsvlees bij vaste, Nederlandse leveranciers en het kippenvlees is standaard afkomstig van de Kemper Landhoen. Op die manier is duidelijk waar de producten vandaan komen en is de kwaliteit ervan altijd goed. De Groene Weg heeft niet alleen dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, maar bijvoorbeeld ook eerlijke handel. Bas: “Onze boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun dieren. Deze prijzen worden ook voor langere tijd vastgesteld zodat iedereen in de keten weet waar men aan toe is en iedereen een eerlijke boterham kan verdienen. We zeggen wel eens: ‘van boer tot bord’.” En daarmee is geen woord te veel gezegd! 

Groenestraat 189, Nijmegen www.nijmegen.degroeneweg.nl