Op een steenworp afstand van Nijmegen ligt Kasteel Hernen. Je doet er zonder te overdrijven langer over om van de ene kant van de stad naar de andere te komen. Toch hebben niet veel Nijmegenaren het kasteel al ontdekt. Hoog tijd om er eens een kijkje te nemen! Ik spreek Castle Manager Tatiana Klinkert, onder meer over het mysterie van de verdwenen toren…

Ga je naar een Kidsproof museum, dan kun je ervan op aan dat kinderen het ook écht leuk vinden. Ook al waren het afgelopen jaar musea lang gesloten, toch kwamen er op de momenten dat het kon veel kinderen naar de musea en werden er bijna 8.000 museuminspecties door hen ingevuld. Extra bijzonder: het was het 10e inspecteursjubileum. Alle musea die tussen november 2020 en oktober 2021 35 of meer inspecties kregen met een gemiddeld cijfer van 8 of hoger, mogen zich Kidsproof noemen. Een heuse publieksprijs dus! Kasteel Hernen is dit jaar door Kidsproof uitgeroepen tot Provinciewinnaar. Met een 9 gemiddeld bovendien! En dat is niet voor niets…

Een écht kindermuseum

“We zijn echt een kindermuseum”, vertelt Tatiana. “Je mag alles aanraken, er kan niets kapot en het kasteel spreekt natuurlijk tot de verbeelding. We hebben buiten trouwens ook leuke speurtochten. En iedere schoolvakantie zijn er extra activiteiten. Van 19 juli tot 28 augustus organiseren we weer de Kids Zomerweken. Soms hebben we theater, dan vragen een kleine toelage, maar meestal zijn activiteiten gratis. Bovendien betalen kinderen standaard slechts vijf euro entree bij alle kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen, tenzij je een museumkaart hebt, dan is de entree gratis.”

Ook voor volwassenen

Kasteel Hernen organiseert ook talloze activiteiten voor volwassenen. Zo kun je boogschieten en is er een jaarlijkse plantjesmarkt op de eerste zaterdag van juni. Sinds corona zijn veel mensen buiten naar binnen gaan halen, waardoor de meeste kwekers die normaal gesproken op de plantjesmarkt staan nu geen voorraad meer hebben, alles is al verkocht. Tatiana: “Daarom geven we dit jaar iedereen die dat wil de gelegenheid plantjes te ruilen of verkopen. Het is wel de bedoeling dat je je eigen kleedje of tafeltje meebrengt. Verder hosten we meerdere keren per jaar uiteenlopende markten, zoals een middeleeuwse markt.”

Groepsbezoek & activiteiten

Kasteel Hernen ontvangt ook groepen. Of het nu een kinderfeestje is, of collega’s die willen teambuilden of vergaderen… iedereen is welkom. “Regelmatig huren kunstenaars een ruimte bij ons om hun werk te exposeren in een bijzondere ambiance. En iedere woensdag en zondag demonstreren ambachtslieden hun vak. Er is bijvoorbeeld een smid en iemand die touw maakt. Kinderen kunnen dan hun eigen springtouw maken.”

Verborgen boodschappen

“Je gaat groepsgewijs op ontdekkingstocht door het kasteel. Je krijgt een hele bijzondere rondleider mee, namelijk een sprekende lamp! Deze wijst je de weg en geeft je tussentijds leuke, interessante en spannende opdrachten. Er zijn zelfs verborgen boodschappen met de lamp te ontdekken.” Dit geeft een extra dimensie aan het avontuurlijke karakter van de ontdekkingstocht. Er is een tour voor kinderen en volwassenen. Kinderen struinen rond onder begeleiding van de muizen die in het kasteel wonen. En… ontdekken het mysterie van de verdwenen toren.

www.hernen.glk.nl
Dorpsstraat 40, 6616 AH Hernen
0487 – 53 19 76  |  kasteelhernen@glk.nl
www.facebook.com/KasteelHernen  |  www.twitter.com/kasteelhernen