Restaurant Claudius bestaat 50 jaar! De naam verwijst naar de Batavier Claudius Civilis, aanvoerder van de Bataafse Opstand tegen de Romeinen in Nijmegen. Die opstand vond plaats in 69-70 na Christus. De Romeinen werden verslagen. Wie overbleef, trok zich terug in het militaire kamp in Vetera, het huidige Xanten in Duitsland. Toen daarna bestormingen op Vetera mislukten, besloot Claudius de vesting uit te hongeren en al snel waren soldaten gedwongen zich te voeden met paarden, muilezels en gras. 1900 jaar later, in 1970, zag Restaurant Claudius het levenslicht. Hier brengt men hoffelijkheid en vakmanschap samen en is er van uithongering ab-so-luut geen sprake! Sterker nog, in 1979 ontving men als allereerste restaurant in Nederland de Zilveren Hoffelijkheidspluim van het Bedrijfschap Horeca. Restaurantmanager Marcel Coenen praat me bij.

Om nog heel even stil te staan bij de geschiedenis van Restaurant Claudius: behoorlijk wat gasten komen er al vanaf het begin en ook een aantal medewerkers is echt verbonden aan het bedrijf en werkt er al decennia lang. Veelzeggend in een tijd met gigantische personeelstekorten! Medewerkers worden betrokken bij de gehele bedrijfsvoering, niet strikt opgeleid tot één enkele functie. “Dat schept echt een band”, aldus Marcel.

Hoffelijkheid & gouden formule

De formule die het restaurant in 1970 bedacht, is nog altijd zeer geliefd. Hoe die formule eruitziet? Claudius was het eerste échte Nijmeegse grillrestaurant. De bourgondische sfeer, voortreffelijke service en hoogstaande kwaliteit zijn onverminderd. Marcel: “We proberen continu proactief te handelen: glazen bijvullen, gasten attenderen op dagaanbiedingen en altijd zichtbaar aanwezig zijn horen daarbij.”

Topvlees

Claudius serveert prachtige vleessoorten, zoals Wagyu beef. Dit wordt beschouwd als het meest exclusieve rundvlees ter wereld. Het is beroemd vanwege het intramusculaire vet (vet tussen de spieren) en marmering. Het vet smelt op relatief lage temperatuur en voelt als fluweel op je tong. Marcel: “De producten waarmee we werken worden dagelijks aangevoerd. De meeste partners en leveranciers komen uit de regio en Nederland. Zo levert bijvoorbeeld een slagerij in Venray het Wagyu vlees, heeft de familie van de oud-eigenaar een asperge- en aardbeienbedrijf in Siebengewald en zijn veel wijnen afkomstig van De Bruijn Wijnkopers in Nijmegen, sinds 1772 al zeven generaties lang de oudste zelfstandige wijnkoperij.”

Seizoenen vormen aanvulling op de kaart

Eigenaar Manoli Sopassoudakis, tevens eigenaar van Bistro De Bok in hartje Nijmegen: “Onze kaart is klassiek, Frans-Amerikaans georiënteerd en sinds 1970 nauwelijks veranderd. Wel wordt de kaart met de wisseling van de jaargetijden aangevuld met gerechten die bereid zijn met seizoensproducten. Verschillende generaties eten bij ons en vaste gasten komen vaak terug voor een specifiek gerecht. Echte klassiekers zijn bijvoorbeeld de escargots, zwezerik en chateaubriand.”

De doelgroep? Het individu!

Vlees is dé specialiteit van Claudius. Het wordt bereid door hun chef op de houtskoolgrill die midden in het restaurant staat. Bij het hoofdgerecht kies je zelf je salade, de samenstelling ervan en sauzen voor bij het vlees. Marcel: “Je gerecht is dus niet standaard en niet vooraf al klaargemaakt.”

Vernieuwde royale binnentuin

De binnentuin van Restaurant Claudius is recentelijk geheel vernieuwd en vergroot. De sfeervolle buitenbar, mooie materialen waarmee gewerkt is en nieuwe beplanting zorgen voor een oase van rust in de hectiek van het stadscentrum. Het zou zo maar de leukste binnentuin van Nijmegen kunnen zijn!

Zin om te werken…

… in een van de bekendste restaurants van Nijmegen? Restaurant Claudius is op zoek naar medewerkers. Soort dienstverband: fulltime, parttime, bepaalde tijd, of onbepaalde tijd.

Tot slot: Claudius is een erenaam, een onderscheiding. Oorspronkelijk luidde Civilis’ voornaam Julius. Hij kreeg als eerste Nijmegenaar burgerrechten vanwege zijn zakelijke verdiensten met de Romeinen. Wat mij betreft zien we Claudius bij Restaurant Claudius ook als een erenaam of onderscheiding!

Meer weten? Kijk op Claudius.