Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, waar is het meest betoverende sprookjesfestijn van het land? Dat is zonder twijfel in Wijchen. Winterkoningin Wijcheline tovert het Gelderse Kasteeldorp om in één groot Kerst Sprookjesfestijn en er is echt van alles te doen! Karlijn Hermans, zelf geboren en getogen in Wijchen en coördinator van de feestelijkheden, licht alvast een tipje van de sluier op.

“Zet zaterdag 17 en zondag 18 december maar in je agenda, want dan zijn het indrukwekkende 14e-eeuwse Museum Kasteel, de Wijchense Molen en De Krullentoren prachtig aangekleed en verlicht. Verspreid over het hele centrum kom je talloze levende sprookjesfiguren in een bijpassend decor tegen, zoals Roodkapje met de Boze Wolf, de theetafel van Alice in Wonderland, karakters uit Frozen en natuurlijk Wijcheline. Ze staan dit jaar op vaste plekken, pak de plattengrond er maar bij en je ziet waar! Je kan met ze praten en op de foto. Verder maken professionele verhalenvertellers, voorlezers, kerstkoren, winterse lekkernijen, een levende kerststal, meer dan honderd kerstbomen én duizenden lichtjes het sprookje compleet!”

Lesprogramma

Voorafgaand aan het Kerst Sprookjesfestijn kunnen kinderen een lesprogramma volgen. Alle Kans & Kleur-scholen hebben het inmiddels ontvangen. Aan de hand van 14 korte afleveringen kunnen kinderen van de groepen 1 t/m 3 zich alvast helemaal inleven in het leven van Winterkoningin Wijcheline, de hoofdrolspeelster van het Kerst Sprookjesfestijn. In de afleveringen komen laagdrempelig en thematisch onderwerpen aan bod, waarmee de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd. Ook is het mogelijk om na elke aflevering bijbehorende opdrachtjes uit te voeren, zoals het knutselen van een toverstokje, het maken van een brief, het met z’n allen dansen in een klas of het bespreken van het onderwerp eenzaamheid. Het lesprogramma is gratis op te vragen via kerstsprookjesfestijn@wijchenis.nl.

Podia door het hele dorp

Op talloze podia, zoals in de Spoorstraat, bij de ijsbaan en in de hoofdstraat, zullen tal van lokale verenigingen, koren en bandjes optreden. Op die manier wordt iedereen bij de festiviteiten betrokken en krijgt men kans om wat bekendheid te genereren. “De professionele verhalenvertellers bezoek je in hun speciaal ingerichte tentjes.”

Attracties

Karlijn vertelt over de attracties die op de planning staan. “Er is een speurtocht waarbij kinderen de dwergen van Sneeuwwitje moeten zoeken, want ze hebben zich goed verstopt in winkeletalages! Verder kunnen kinderen op verschillende plekken geschminkt of geairbrusht worden en op zaterdag en zondag kun je in de kasteeltuin in de zweefmolen. Op zondag is er ook nog een virtual slee ride en een snowglobe (een grote sneeuwbol) waar je foto’s in kunt maken.”

Hocus pocus pilatus pas… ik wou dat ik nú al in Wijchen was!

Zaterdag 17 december (17.00 – 21:00) + zondag 18 december (13:00 – 17:00)
Locatie: Wijchen centrum
Toegang: Gratis