Vertrek je vanuit Dukenburg, Hatert en de Weezenhof naar het stadscentrum van Nijmegen, dan ben je gegarandeerd langer onderweg dan dat je vanuit Baiana in Nijmegen-Noord vertrekt. En aangezien de heen- en terugweg over het algemeen genomen even lang zijn, geldt dus ook dat je vanuit het stadscentrum in no time bij Baiana bent! Dit idyllische plekje aan de Waal beschikt over de luxe van een eigen strand. Heerlijk om er in de zomer van de zon en het water te genieten en er in de winter uit te waaien. Maar realiseer jij je eigenlijk wel dat Baiana ook in de koudere maanden een bijzonder fijne plek is waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen, dineren, en borrelen, maar waar je ook alleen voor een kopje koffie van harte welkom bent? Eigenaren Mark Nijhuis en Loes de Kort ontvangen me in het totaal verbouwde restaurant. Het is nog niet helemaal af, maar ziet er nu al schitterend uit.

“Het is heel goed mogelijk dat we in de wintermaanden bij mooi weer vuurkorven op ons strand plaatsen en glühwein serveren, maar het vuur dat dan sowieso brandt, is het knapperende haardvuur binnen”, begint Loes. Tijdens de ingrijpende verbouwing heeft een grote leemkachel een prominente plek gekregen. “Die verwarmt de hele bovenverdieping, ook nadat het vuur al uren uit is.” Niet alleen gezellig, ook duurzaam dus.

Intensief verbouwd & verduurzaamd

Mark: “We hebben het hele pand gestript en verduurzaamd. De uitbouw die in de loop der jaren steeds verder werd uitgebreid en een wat ‘hokkerig’ karakter had, is nu een royale open ruimte geworden, met tegelijk knusse zitjes en een bar.” Het uitzicht is fenomenaal en ik krijg het gevoel met buiten in contact te staan. Het groendak, dat volledig in de omgeving opgaat, draagt hieraan bij. Niet alleen het kabbelende water van de Waal trekt aan je voorbij, ook de schoonheid van elk seizoen!

Allereerste gas- en afzuigvrije keuken

Waar de verduurzaming helemaal goed zichtbaar wordt, is in de keuken. “De verduurzaming zit onder meer in onze arbeidsomstandigheden. We zijn namelijk de eerste volledig afzuigvrije en gasvrije professionele keuken van Nederland en misschien wel van een nog groter gebied”, aldus Mark. Over het algemeen zijn keukens een beetje ‘weggemoffeld’. Ze zijn in een kelder of andere ruimte gesitueerd zonder goede ventilatiemogelijkheden en daglicht. Steevast aan het eind van de dag de vettige aanslag van het gezicht te moeten wassen, is eerder regel dan uitzondering.

Investeren in medewerkers

Loes: “Wij kozen ervoor om onze keuken misschien wel de mooiste plek te geven van het restaurant. Deze baadt in het daglicht en heeft aan alle kanten een waanzinnig uitzicht over de Waal. De apparatuur heeft een eigen ingebouwde luchtafvoer en koolstoffilter. Bij een traditionele afvoer verdwijnt niet alleen baklucht naar buiten, ook de verwarmde lucht in het restaurant die je juist graag binnenhoudt. In onze keuken komt de baklucht niet eens vrij en blijft de warmte in het pand.” Bij Baiana zoekt men nog koks. Zoek jij een leuke baan in de keuken, dan weet je nu alvast waar je moet zijn! Verder krijgen bij Baiana medewerkers de mogelijkheid zich te ontwikkelen. “Iedere eerste maandag van de maand krijgen ze trainingen, zoals in gastvrijheid, tappen en wijnkennis.”

Vega(n) opties op de kaart

De kaart van Baiana beweegt met de seizoenen mee. De kaart die toegespitst was op het strand, bevatte heerlijke op streetfood geïnspireerde gerechten. Onlangs is het menu volledig aangepast aan de koudere maanden. Wat je tot nu toe hebt geproefd, was slechts een voorproefje! Alvast watertanden? Alle gerechten kun je checken op de site!

Huiskamer voor iedereen

Bij Baiana kun je ook prima terecht voor een groter gezelschap of zakelijke bijeenkomst. Ondanks dat dit niet in besloten kring kan, biedt men meer dan genoeg ruimte waar je je toch goed kunt terugtrekken. Onder andere de grote ronde tafel in een nis naast de openhaard biedt een intieme sfeer en genoeg privacy. Voor een borrel voor zestig man draait men de hand ook al niet om.

Pin only

Uit veiligheidsoverwegingen wil men bij Baiana liever geen cash in huis hebben. Mark vertelt dat het meemaken van twee heftige overvallen in het verleden daar mede aanleiding toe zijn. Daarbij gaat ook hier het duurzaamheidsargument op: het maken en vervoeren van geld door waardetransport maak contante betalingen meer belastend voor het milieu dan pinbetalingen.

Een begrip

Aangezien Baiana zó anders is dan het restaurant dat er jaren in gevestigd was, besloot men afscheid te nemen van de oude naam De Sprok. Ondanks de rijke en turbulente geschiedenis die aan die naam kleefde. Zo waren er in een ver verleden een bordeel, een illegaal casino en zelfs de maffia in gevestigd. Binnen de scheepvaart refereert men nog altijd aan Sprokkelenburg, de naam waar De Sprok weer van afstamt. In de volksmond zal ‘De Sprok’ vast nog wel eens vallen, maar Baiana heeft alles in zich om dezelfde naamsbekendheid op te bouwen!

Meer weten? Kijk op Baiana.