In de vorige editie van UIT Nijmegen tipten we al op ’t Soetrijck. De zoetwarenwinkel in Elst heeft een ongekend breed assortiment aan schepsnoep, chocolade en bonbons, Italiaanse en Amerikaanse specialiteiten, kraamcadeaus, lolly’s, zuurstokken en oudhollands snoepgoed. Ook al heb je een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen, dan kun je nog steeds volop genieten van héél veel lekkers dat ’t Soetrijck biedt. Eigenaar Lisette Bleumer leidt me rond.

Stroopsoldaatjes, Jawbreakers, zoethout, zure ufo’s, zoute rijtjes en borsthoning. Het is slechts een greep uit het oudhollandse snoepgoed. “Er is veel vraag naar”, vertelt Lisette. “Dat geldt ook voor de typisch Amerikaanse producten die we hebben. Denk aan merken als Nerds en Reese’s.” Ik zie onder meer Chupa Chups sparkling sodas, talloze frisdranken in bijzondere smaken, marshmallows en chocoladepasta’s van bekende A-merken die we kennen van candybars en koekjes.

Keuze uit 270 soorten schepsnoep

Oftewel: het Walhalla voor kinderen. En toegegeven, ook voor volwassenen. Herinneringen aan de snoepwinkeltjes van vroeger borrelen op. Wel 270 soorten schepsnoep sieren de langste wand van de winkel. Bedenk iets en het is er. “De verschillende soorten Engelse drop die normaal gesproken in een zak zitten, schep je bij ons los. Misschien heb je een absolute favoriet. Daarvan zitten er nooit genoeg in een zakje. En van het dropje dat je juist wat minder lekker vindt, houd je altijd een handje over. Bij ons stel je je snoepzak zélf samen.”

Chocoladetafel

Middenin de winkel staat een grote tafel vól met chocolade, ook suikervrije. Pindarotsjes in wit, melk, puur én karamel-zeezout behoren tot het standaardassortiment, net als chocoladerepen van de Belgische merken Galler en Dolfin en van het Limburgse Visser Chocolade. Daarnaast is er nog een wisselend assortiment: Vaderdag, Moederdag, Pasen, Valentijn, genoeg gelegenheden om het te komen checken! Momenteel hebben de chocoladeletters voor in de schoen plaatsgemaakt voor kerstfiguren en -kransen. Uitbundig of bescheiden, klassiek of met een knipoog… ’t Soetrijck heeft precies wat je zoekt.

Kerstproducten & -pakketten

De kerstproducten blijven bepaald niet beperkt tot chocolade. Adventskalenders, zuurstokjes en koekjes voor in de boom en zelfs complete kerstpakketten zijn prachtig uitgestald. De mooie geschenkverpakkingen alléén al geven je inspiratie, net als de feestelijk ingerichte winkel.

Bonbons, slagroomtruffels & Chocozoenen

“Van Visser Chocolade voeren we niet alleen repen, ook bonbons. Het merk staat bekend om zijn mooie en lekkere smaakcombinaties en de prachtige ‘mini gerechtjes’ zijn gemaakt van duurzame, eerlijke kwaliteitsproducten. We hebben nu een eigen luxe doosje ontworpen met ons logo en een goudkleurige bekleding aan de binnenkant.” Lisette laat me de specials van Visser Chocolade zien: de Picasso’s’ en ‘Tanzania Ballen’. “Ze worden met de hand beschilderd en bespikkeld.” Verder heeft men superluxe bonbons die door chefkoks van Michellin-sterrenrestaurants in samenwerking met la Fève gemaakt zijn.

Italiaanse specialiteiten, theeën & meer…

In een aparte sectie staan Italiaanse delicatessen. Van koffielikeuren en dessertwijnen, truffelbonbons en torrone (nougat), tot streekgebonden specialiteiten zoals cannoli, een Siciliaans gebakje en cantuccini, Toscaanse koekjes… “Van de cannoli hebben we circa 13 smaken, allemaal gepresenteerd onder een mooie glazen stolp. Het smaakt allemaal geweldig als dessert bij espresso, cappuccino, of een glaasje Il Santo. “Verder hebben we frisdrank en ginger beer dat bij reguliere winkels niet verkrijgbaar is. Ook aan de theeliefhebber is gedacht. We hebben aparte soorten zwarte en groene thee en allerlei theetoebehoren, zoals eenpersoonssetjes van La Via del Tè bestaande uit een kop en schotel, zeefje en uitlektreetje.” Onlangs werd het assortiment uitgebreid met nieuwe dessins. Dus nu is het nóg lastiger kiezen! “Verder hebben we acht soorten kerstthee, waarmee we ook leuke cadeaupakketten kunnen samenstellen. Denk aan theezakjes of losse thee, gecombineerd met koekjes en bijvoorbeeld een theekop.”

Fudge, Franse nougat & makarons

Lekkernijen worden ambachtelijk gemaakt, sommige in eigen huis. Makarons van DutchHomeMade bijvoorbeeld. Dit zijn de lekkerste van Nederland! “We plaatsen ze in een speciale koeling, afkomstig uit Italië, daar blijven ze het beste in!” Lisette leidt me langs zorgvuldig in vitrines uitgestalde rumbonen, kersenbonbons mét pit, nougatineblaadjes en heel veel bonbons. De klanten blijven komen, tot vlak voor sluitingstijd. Ook wat dat aangaat is het een ‘zoete inval’. Het hechte team, een gezellige mix van oudere en jongere medewerkers helpt hen vakkundig te kiezen. Ik begrijp volkomen waarom Lisette alleen maar vrolijke mensen binnen krijgt. “Ik heb nog nooit zó vaak het woord Walhalla gehoord, sinds ik deze winkel heb.” Wat mij betreft kan Walhalla voortaan net zo goed ’t Soetrijck worden genoemd.

’t Soetrijck   
Dorpsstraat 11, 6661 EE Elst
0481 745 247 | soetrijckelst@gmail.com