In 1985, toen er eigenlijk nog helemaal geen biologische markt bestond, had Rudie Wijnen al een biologische groentekraam op de markt. Met zijn vriendin Jonny runde hij vervolgens een biologische speciaalzaak met een filiaal in Arnhem en Nijmegen. In 2014 verkochten zij de Arnhemse winkel en zetten zij samen een duurzaam warenhuis in Nijmegen op. Dit concept bestond nog niet in de stad en regio, inmiddels viert het warenhuis bijna haar 5 jarig bestaan.

Je kunt het stel dus met recht pioniers noemen, zowel wat de biologische speciaalzaak als het duurzame warenhuis betreft. Zij wilden voornamelijk een eerlijk alternatief voor de bestaande kledingindustrie op poten zetten, maar daar hielden hun ambities niet op. Ze zetten een uitgebreid assortiment neer met producten die allemaal op te hangen zijn aan hun kernwaarden: duurzaam, fairtrade & biologisch. Van Nature groeide uit tot een volwaardig warenhuis voor iedere portemonnee. Van duurzaam wordt gemakkelijk aangenomen dat het stopt na de eerste 4 letters, dus dat het duur is, maar dit idee klopt tegenwoordig echt niet meer.

Duurzaam zonder ‘jeuk’

Bij sommigen wekt de term ‘duurzaam’ irritatie op. Mederwerkster Vera: “Wij willen vooral op een leuke en positieve manier mensen bewust maken van de noodzaak van eerlijke en duurzame producten”. En dat lukt. De winkel is gevuld met de meest uiteenlopende producten. Wist jij bijvoorbeeld dat er haarelastiekjes bestonden van biologisch katoen? Ook de kleine dingen maken het verschil bij bewuster leven! De workshops van Van Nature brengen je ongetwijfeld op nieuwe ideeën.

Transitie

Naast prachtige kleding, vind je hier handige huishoudelijke en tuin- producten, kleurrijk speelgoed en nog veel meer. Vera: “We zitten als winkel in een transitie. De eerste 5 jaar stonden in het teken van opstarten, groeien, bestaansrecht genereren. Nu is het tijd voor de fase twee. We zetten in op een breed publiek en merken dat, naast onze vaste klantenkring, steeds meer mensen graag bewuster winkelen en dus ook de weg naar ons warenhuis vinden.”

Bedrijfsvoering

Jonny en Rudie leiden het bedrijf op een bijzondere manier. Alle medewerkers zijn verantwoordelijk voor een stukje binnen de winkel. Die vrijheid en vertrouwen die ze daarmee geven voel je niet alleen als medewerker, maar ook als klant.

Meer weten? Kijk op www.vannature-nijmegen.nl