Vierdaagsefeesten vierde de afgelopen week haar 50-jarig jubileum. Met een fantastische sfeer, prachtige programmering, veel belangstelling en perfecte weersomstandigheden, blikken we terug op een glansrijke editie. Het grootste evenement van Nederland werd drukbezocht: verspreid over 7 dagen deden zo’n 1.625.000 feestvierders de binnenstad van Nijmegen aan.

Opvallend veel mensen kwamen gericht voor het programma naar de stad. Niet alleen bij het Valkhof Festival, dat ook dit jaar weer muziekliefhebbers uit het hele land en daarbuiten trok; ook bij bijvoorbeeld Otis Park, Festival op ’t Eiland, SMKMRKT, de Kaaij, Oerhollands Joris Ivensplein en Hennes Latin Stage waren duidelijk fans aanwezig van de acts die zich op de podia voltrokken.

Elkaar ontmoeten

Het publiek spreidde zich goed door de stad. Directeur Leo Weterings: “Het is ontzettend bijzonder om te zien dat hier dagelijks ruim 200.000 mensen samenkomen, uit alle lagen en leeftijden van de bevolking. Mensen die elkaar tegenkomen op de hoek van de straat, elk op weg naar hun eigen favoriete plekje, maar elkaar ontmoeten en samen iets heel bijzonders meemaken.”

Matrixx at the Park en Matrixx Live aan de Kade waren, met grote namen op het affiche, de populairste locaties. De toevoeging van podium ‘Rade aan de Kade’ op de vernieuwde Waalkade bleek ook een succesformule. Het verplaatste reuzenrad toornde nu hoger boven de stad uit vanaf Kelfkensbos, wat prachtige plaatjes opleverde.

Duurzaam evenement

Opvallend was dat de straten dit jaar schoner bleven: door de plaatsing van 25% extra afvalzakken en een bewustwordingscampagne, belandde er minder rotzooi op straat. Er zullen vervolgstappen worden gezet om de Vierdaagsefeesten de komende jaren volledig circulair en schoon te laten zijn. Samen werken we toe naar een duurzaam evenement, zodat ook aankomende generaties dit feest kunnen vieren. Oftewel: genoeg ambities voor de toekomst. Voor nu kijken we terug op een zeer geslaagde week, en kan het grote aftellen naar Vierdaagsefeesten 2020 beginnen! Volgende jaar vinden de Vierdaagsefeesten plaats van 18 t/m 24 juli 2020.